Austrálski vinári musia zlikvidovať 20 percent vinohradov, inak sa krajina „utopí“ vo víne. Podľa denníka The Guardian sa pestovateľom a spracovateľom vína nahromadilo za posledné roky v pivniciach 100 miliónov bedničiek s fľašami, pričom tohtoročná úroda už kvasí a čaká na sťahovanie do fliaš. Ak sa nepodarí zastaviť klesajúci dopyt najmä po lacnejších vínach, alebo okresať plochu vinohradov, protinožcom hrozí, že zásoby moku sa v najbližších dvoch rokoch ešte zdvojnásobia.

Austrálske vína sa začali tešiť úspechu od polovice 90. rokov. Medzi najväčších odberateľov patria najmä Briti, ktorí podľa Guardianu ročne spotrebujú 20 až 40 miliónov boxov s austrálskym vínom. Dopyt však v posledných piatich rokoch poklesol a vinári nie sú schopní predať, čo vyprodukujú.

Austrálska federácia vinárov a tri ďalšie inštitúcie, ktoré dohliadajú na na trh preto podľa Guardianu vydali nemilosrdné nariadenie – nerentabilné vinice treba zlikvidovať. Vinice sa v Austrálii rozprestierajú na ploche 165-tisíc hektárov, pričom zničiť by bolo treba 40-tisíc hektárov. Združenie pestovateľov hrozna však podľa denníka očakáva, že na budúci rok sa podarí zlikvidovať len 6- až 8-tisíc hektárov viníc.

Štvrtinu vinohradov vlastnia veľkí výrobcovia alkoholických nápojov ako Foster's Group, Constellation Brands, Pernod Ricard a Australian Vintage, ktorí už začali rozväzovať kontrakty s pestovateľmi.

,,Austrálski vinári sa stali obeťami vlastného úspechu,” cituje Guardian Andrewa Jefforda, britského odborníka na víno, ktorý sa zaoberá austrálskym vinárstvom. Podľa neho sa pestovateľom stali osudovým najmä lacné vína, ktoré pod vlastnou značkou ponúkajú veľké obchodné reťazce ako Tesco alebo Sainsbury's.

Foto na titulke - Flickr.com