Podľa prieskumu americkej federácie farmárov budú morky tento rok o 1,6 percenta lacnejšie ako vlani a celkové náklady na hostinu by mali byť najnižšie od roku 2013.
Dopyt po morkách sa v 80. rokoch minulého storočia takmer zdvojnásobil, pretože Američania začali uprednostňovať zdravšie potraviny s nižším obsahom tuku. Odvtedy je spotreba morčacieho mäsa na obyvateľa v USA pomerne stabilná. Produkcia moriek v USA pritom v uplynulých dvoch rokoch rástla rýchlejšie ako dopyt.
Zatiaľ čo v roku 2015 si najhoršia epidémia vtáčej chrípky v Spojených štátoch vyžiadala likvidáciu miliónov operencov, odvtedy sa už situácia zlepšila a epidémia zoslabla. Na trhu s hydinovým mäsom došlo tiež k zmenám a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt.
Americkí spotrebitelia by tak nemali mať žiadny problém zohnať tento rok na sviatky morku, domnieva sa federácia farmárov. Náklady na „produkciu“ morčacieho sa v tomto roku držali pod priemerom a sú „mimoriadne nízke“ aj pred Dňom vďakyvzdania, keď ceny moriek zvyčajne vrcholia, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva USA.
Podľa prieskumu približne 88 percent Američanov servíruje na Deň vďakyvzdania pečenú morku. To v minulom roku predstavovalo 334-tisíc metrických ton morčacieho mäsa, čo je zhruba desatina ročnej produkcie.