Francúzska nezisková organizácia Bloom, ktorá sa zameriava na ochranu morského prostredia, a organizácia na ochranu práv spotrebiteľov Foodwatch analyzovali 148 plechoviek tuniaka z piatich európskych krajín: Spojeného kráľovstva, Nemecka, Španielska, Francúzska a Talianska. Zistili, že všetky obsahovali ortuť a až 57 percent z nich prekročilo limit pre ryby, ktorý je stanovený na 0,3 miligramu na kilogram produktu. Organizácie preto hovoria o „zdravotnom škandále bezprecedentného rozsahu“.

Bloom a Foodwatch žiadajú prísnejší limit na obsah ortuti v tuniakových konzervách. Chcú aby klesol zo súčasných 1 mg/kg na 0,3 mg/kg, ako tomu je v prípade iných rýb. Takisto lobujú u najväčších európskych supermarketov, aby z pultov stiahli produkty, ktoré tento limit prekračujú. Okrem toho požadujú zastavenie reklám propagujúcich tuniakové produkty a uverejňovanie zdravotnej výstrahy na obaloch. Organizácie v neposlednom rade chcú, aby konzervy tuniaka prestávali v jedlách využívať školy, nemocnice či domovy dôchodcov, ktorých klientov možno považovať za zraniteľné osoby.

Európska komisia argumentuje, že maximálne hladiny ortuti v potravinách sú v EÚ stanovené na základe údajov o skutočnom výskyte ortuti v potravinách. „Monitorujeme produkty, ktoré sa dostanú na trh, pričom zohľadňujeme princíp najnižšej možnej dosiahnuteľnej úrovne, keď výrobcovia používajú dobré praktiky,“ dodávajú zástupcovia inštitúcie pre Independent. Podľa Komisie nemožno znížiť úroveň pod jeden mg/kg „bez drastického narušenia dodávok potravín“.

Hovorca organizácie Europêche, ktorá zastupuje rybárske flotily, ďalej vysvetľuje, že konzervy tuniaka ponúkané spotrebiteľom v EÚ prísne dodržiavajú európske predpisy založené na vedeckých kritériách pre bezpečné maximálne denné dávky. „Tieto prahy sú starostlivo stanovené expertmi z Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín s cieľom zaistiť bezpečnosť spotrebiteľov,“ dodáva. Selén v konzervách navyše neutralizuje potenciálnu toxicitu ortuti.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže už vystavenie malým množstvám ortuti spôsobiť vážne zdravotné problémy a ohroziť vývoj nenarodených detí a detí. WHO považuje ortuť spolu s azbestom a arzénom za veľkú hrozbu pre verejné zdravie. Ortuť môže mať toxické účinky na nervový, tráviaci a imunitný systém, ako aj pľúca, obličky, pokožku a oči.

V potravinách sa najbežnejšie vyskytuje vo forme metylortuti, ktorá vzniká po interakcii ortuti s baktériami. Táto látka je považovaná za možný karcinogén. „Európske verejné orgány si zvolili prístup, ktorý je úplne v rozpore s ich povinnosťou chrániť verejné zdravie. Používajú skutočnú kontamináciu ortuťou v tuniaku na stanovenie prahu, ktorý zaisťuje, že do predaja môže vstúpiť až 95 percent produktov. Preto má tuniak, jeden z najviac kontaminovaných druhov, trikrát vyššiu povolenú úroveň než najmenej kontaminované druhy rýb,“ zdôrazňujú zástupcovia organizácie Bloom.

Ďalšie dôležité správy

FILE - In this Nov. 2, 2013 file photo, various cuts of beef and pork are displayed for sale in the meat department at a discount market in Arlington, Va.  Every five years, the government tells Americans how to eat healthier. Whether individuals listen or not, the dietary guidelines affect nutritional patterns throughout the country _ from federally-subsidized school lunches to labels on food packages to your doctor's advice. A government advisory committee is set to issue preliminary recommend
Neprehliadnite

Jedzte menej mäsa, zaistíte si potravinovú bezpečnosť, odporúča prestížna univerzita v Európe