Raňajkujeme, obedujeme a večeriame jedlo sami tak často ako žiadna iná predchádzajúca generácia. Pohľad na osamelého stravníka, ktorý si jednou rukou naberá skromné kúsky a tou druhou to mobilom fotí na Instagram, nie je nijako zvlášť výnimočný.

Zdieľať jedlo s inou osobou či spolu obedovať je relatívne intímna záležitosť. Nebolo to ani tak dávno, čo sa osamelé jedenie na verejnosti v reštauráciách považovalo za vyslovene čudné a pre stravníkov samotných to bol zdroj určitého druhu úzkosti a negatívneho pocitu.

Aj samotný akt jedenia sa zväčša v dôsledku uponáhľaného životné štýlu mení z okamihu radostného vychutnávania na zbesilú automatizovanú činnosť, ktorej cieľom je napratať žalúdok za čo najkratší čas a utekať za inými činnosťami. Dávno pritom nejde len o trend typický pre Američanov.

Novinárka Stephanie Rosenbloom z The New York Times spísala na tému „Sólo jedenie“ dlhšiu úvahu. Okrem iného dospela k záveru, že stravovacie zariadenia sa tomuto fenoménu prispôsobujú, v pobočkách sa nachádzajú jednosedadlové miesta či oddelené kabínky určené pre jednotlivcov, prístup k wi-fi zadarmo býva už samozrejmosťou, často sa v reštauráciách nachádzajú aj televízory.

Ako sa správame v MHD a aký je to pocit, byť sám na obede

Zdroj: SITA / AP

Mestská evolúcia

Vtáky rozbíjajúce ulity a tvrdé škrupiny tak, že ich schválne položia na cesty, aby ich prešlo auto. Pavúky, ktoré aj napriek prirodzenej tendencii žiť v tme tkajú pavučiny na častiach mosta osvetlených umelými žiarovkami, lebo tam prilákajú omnoho viac hmyzu.

Biológovia nemusia chodiť na

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa