Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám. Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že zmysly pomôžu rozoznať kvalitu zmrzliny, no na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti treba odborníka.
„Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia,“ poznamenali.
„V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia 'môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí',“ ozrejmili. Treba si podľa nich tiež všímať čistotu pracovných plôch aj náradia. „Taktiež či sú oblátky chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia a pracovníci používajú jednorazové rukavice. Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou,“ priblížili.
Zdravotnú bezpečnosť zmrzliny preverujú odborníci. „Odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ dodala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.