Dánsky rada pre etiku iniciovala návrh dane na hovädzie mäso. Jej cieľom je rozšíriť reguláciu na všetky druhy červeného mäsa. V dlhodobom horizonte by sa mala daň vzťahovať na všetky potraviny v závislosti od ich vplyvu na klímu, uvádza portál Business Insider.
Podľa odhadov OSN totiž chov hospodárskych zvierat produkuje viac skleníkových plynov ako automobilový priemysel.
O negatívnych dopadoch chovu dobytka na životné prostredie sa v súčasnosti čoraz viac hovorí. Podľa analýzy OSN pochádza 14,5 percenta emisií skleníkových plynov práve z tohto prostredia.
Organizácia Priatelia Zeme vo svojej analýze dokonca prisudzuje až tretinový podiel produkcie skleníkových plynov hospodárskemu chovu zvierat. Z uvedených analýz je zrejmé, že sektor hospodárskeho chovu zvierat produkuje najväčší podiel skleníkových plynov.
Rada etiky vo svojej tlačovej správe tvrdí, že Dánsko je priamo ohrozené klimatickými zmenami. Nestačí sa spoliehať len na „etických spotrebiteľov,“ aby krajina splnila svoje záväzky z klimatickej dohody.
„Dánsky spôsob života nie je ani z ďaleka klimaticky udržateľný. Ak by sme mali žiť podľa stanovených cieľov Parížskej klimatickej dohody, to znamená udržať globálne otepľovanie pod hodnotou dvoch stupňov Celzia, tak je nutné konať rýchlo a zmeniť stravovacie návyky,“ uvádza Rada.
„Spotrebitelia v Dánsku majú morálnu povinnosť zmeniť svoje stravovacie návyky,“ tvrdí hovorca Rady Mickey Gjerris.
Navrhovaná daň bude mať aj edukačno-informačný rozmer. Spoločenská debata o návrhu novej dane zvýši povedomie o potravinách, ktoré ohrozujú klímu Zeme. „Prostredníctvom regulácie musíme vyslať jasný signál spoločnosti, že sme jednotní,“ uzatvára M. Gjerris.