Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú výrazne rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Informovala o tom Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM).
Nárast cien na nemeckej burze
Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien podľa nej reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde sa zaznamenal nárast ceny z hodnoty 1,20 eura/kg v 6. týždni na hodnotu 1,75 eura/kg v 10. týždni, čo predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 45,83 percentapočas štyroch týždňov.
Podčiarkla, že zároveň ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy dosah na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov, sú aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných látok.
Už od druhej polovice marca
,,Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a pohonných látok sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca, a to približne na úrovni 25 až 30 percent. Pritom predpokladáme, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné," uviedla Forrai.
SZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.