Tradičné jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stolovania. Sviatky si však možno užiť aj v zdravej verzii, vrátane obľúbených pokrmov. Odborníci pripomínajú, že zelenina či ryby obsahujú veľké množstvo vitamínov, ktoré však nesprávna príprava – vyprážanie, ničí. „Fermentovaná zelenina obsahuje zdravé baktérie, vďaka čomu pokrm nezaťažuje žalúdok. Ide o zaujímavú a zdravú formu prípravy rôznych druhov zeleniny. Nemusíme zostať iba pri nakladanej kapuste,“ uvádza šéfkuchár Martin Novák.

Zdravá alternatíva

Namiesto vyprážania možno zvoliť úpravu ryby formou sous vide, takzvane vo vákuu, vďaka ktorej si zachová všetky živiny. Ľahšia forma tradičného zemiakového šalátu zasa môže obsahovať namiesto majonézy nízkotučný grécky jogurt, ktorý je v porovnaní s majonézou zdrojom bielkovín a nie tukov. „Viete tak kalorickú hodnotu jedla znížiť o 200 až 300 kalórií, ktoré by ste spaľovali polhodinou behu,“ vysvetľuje lekár Boris Bajer.

Stravu by si však mali počas sviatkov ustrážiť nielen zdraví, ale tiež chronicky chorí. Diabetologička Adriana Ilavská dodáva, že omedzovanie sa v jedle počas vianočných sviatkov závisí od stavu metabolickej kompenzácie. „Dobre liečený diabetik si môže počas sviatkov dovoliť malé prehrešky,“ tvrdí s tým, že namiesto dusenej a grilovanej ryby si môže dať vyprážaného kapra a varené zemiaky nahradiť zemiakovým šalátom bez majonézy. Jednorazové porušenie diéty by nemalo podstatne ovplyvniť stav diabetikov. Po sviatkoch však diabetologička odporúča vrátiť sa k vhodnému výberu potravín a najmä nezlyhať.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa