Slovenské cukrovary bojujú s enormným nárastom cien energií, podobne ako iné energeticky náročné výrobné odvetvia. Cukrovarnícky priemysel je v rámci slovenského potravinárskeho odvetvia jeden z najvýznamnejších odberateľov zemného plynu.
Na Slovensku sú v súčasnosti dva cukrovary, Považský cukor a.s. a Slovenské cukrovary, s.r.o. Aktuálne u nich prebieha cukrovarnícka kampaň. Spoločnosť Považský cukor a.s. pre očakávanú nestabilitu v dodávkach energií chce spracovanie suroviny urýchliť. „Budeme ju spracovávať skôr, teda hneď po repnej kampani, pre možné výpadky v dodávkach plynu po vykurovacej sezóne. To si však vyžiada ďalšie náklady na preskladnenie cukru,“ vysvetľuje pre TREND predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a predseda predstavenstva Považský cukor a.s. Michal Abelovič.
Ako ďalej uvádza, slovenský cukrovarnícky priemysel nekupuje energie na spote, avšak napriek tomu sa energetické vstupy cukrovarom minimálne zdvojnásobili. Výdavky na energie tvoria značnú časť výrobných nákladov. „Zatiaľ veríme, že Európska komisia a vláda prijmú také opatrenia, ktoré dokážu ceny zastabilizovať,“ dodáva. Ministerstvo pôdohospodárstva očakáva, že cena cukru sa v dôsledku zdvojnásobenia nákladov na energie zvýši.
„Môžeme si len matne predstaviť, aké ťažké rozhodnutia musia robiť niektoré podnikateľské subjekty, keď odstavujú prevádzky kvôli neúnosným cenám energií. Cukrovarnícky priemysel si to však nemôže dovoliť, pretože máme povinnosť spracovať všetku cukrovú repu od pestovateľov, v opačnom prípade by vznikli obrovské hospodárske škody“, konštatuje konateľ Slovenských cukrovarov s.r.o. v Seredi Adrián Šedivý. Odvoláva sa pritom na verejný záujem.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?