Slováci budú v oveľa väčšej miere odkázaní na poľské mrazené kurčatá, španielske paradajky či nemecké mrazené pečivo. Slovenská bryndza, ktorou sa národ hrdí, sa bude v nezanedbateľnej miere vyrábať z mlieka francúzskych, talianskych či rumunských oviec. A napriek etablovanej včelárskej tradícii budú obyvatelia konzumovať prevažne med z Južnej Ameriky, prípadne sa uspokoja s označením „zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ“. Viaceré združenia potravinárov už istý čas poukazujú na nebezpečenstvo, že niektoré slovenské výrobky sú v červenej zóne a všetko nasvedčuje tomu, že budúci rok bude ešte červenšia.

Nejeden slovenský hydinár, zeleninár, pekár, mliekar či včelár bude nútený v lepšom prípade obmedziť výrobu, v tom horšom ju pozastaviť, v najhoršom vyhlásiť bankrot. Situácia je čoraz ťažšia už dlhší čas, no pomyselný klinec do rakvy mnohým potravinárom, chovateľom a pestovateľom pribije budúci rok. Kokteil namiešaný z dôsledkov vysokej inflácie, vysokých cien energií, rastúcej ceny práce a vo všeobecnosti nie príliš priateľských podmienok podnikania má bezpochyby horkú chuť.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa