Technológie sa čoraz viac dostávajú aj do oblastí, v ktorých by sme ich čakali len veľmi ťažko. Jednou z nich je aj gastronómia, ktorá sa modernizuje a prispôsobuje najnovším trendom stravovania. Najvýraznejšími trendmi sú dnes jednoznačne šetrnejšie zaobchádzanie so zvieratami a zvýšená ohľaduplnosť k životnému prostrediu.
Produkcia mäsa v porovnaní s rastlinami si vyžaduje obrovské množstvo energie a prostriedkov, ktorými sa zbytočne plytvá. Dobytok je potrebné kŕmiť na veľkých priestranstvách, kde sa preň pestuje potrava, pričom zvieratá svojím metabolizmom rastliny pretvárajú na svalovú hmotu. Okrem toho produkujú vysoké množstvo metánu, ktorý je horším skleníkovým plynom ako oxid uhličitý.
Odhaduje sa, že živočíšna výroba generuje až 15 percent z celkového objemu skleníkových plynov. S chovaním dobytka sú tiež spojené ďalšie problémy, ako používanie veľkých objemov pesticídov, vysoké nároky na zavlažovanie či spracovanie úrody.
Nie je mäso ako mäso
Aj z toho dôvodu sa veľkej pozornosti teší takzvané mäso budúcnosti. Ide o autentickú náhradu živočíšnych surovín, ktorá by mala chutiť tak, aby sa nedalo rozpoznať, či ide o mäso zo zvierat alebo z laboratória. Najznámejšou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá výrobou rastlinnej náhrady, je americký Beyond Meat.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?