Česká potravinárska komora upozornila, že zelené regulácie Európskej únie môžu od budúceho roka viesť k zdražovaniu potravín naprieč celým blokom.

Potravinársky sektor podľa komory čelí „cunami“ pochybných ekologických opatrení, ktoré zvýšia nielen výrobné náklady firiem, ale aj ich administratívne zaťaženie, píše portál Euractiv.

„Európa má už teraz drahšie potraviny ako zvyšok sveta. A nezmyselné opatrenia budú ceny zvyšovať ďalej. Obavy z dopadov zelenej transformácie sú preto oprávnené,“ skonštatovala prezidentka Českej potravinárskej komory Dana Večeřová.

Komore sa nepáči najmä pripravovaná povinnosť hlásiť svoju uhlíkovú stopu či povinné znižovanie plytvania potravinami, ako aj smernica EÚ o náležitej starostlivosti, ktorá od potravinárov vyžaduje, aby aktívne riadili svoj vplyv na ľudské práva a životné prostredie.

Ako problematické komora vníma aj odložený zákon EÚ o odlesňovaní alebo nové nariadenie o odpadoch z obalov, ktoré bude podľa jej názoru ťažké splniť.

„Už dnes je pre podniky ťažké splniť nové požiadavky a, žiaľ, Európska komisia ďalej navrhuje kontroverznejšie opatrenia,“ uviedla Večeřová.

Českí potravinári podľa prezidentky komory v princípe nie sú proti „rozumnému úsiliu“ o zlepšenie ekonomiky EÚ, zelené nariadenia ale vnímajú skôr ako „vynucované prostredníctvom administratívnych príkazov a zákazov“.

„Potravinárske podniky chcú fungovať zodpovedne a udržateľne, ale náš sektor sa nesmie stať nekonkurencieschopným,“ doplnila Večeřová,

Ďalšie dôležité správy

Electricity,Transmission,Towers,With,Orange,Glowing,Wires,The,Starry,Night
Neprehliadnite

Vysoké ceny energií v Európe znižujú konkurencieschopnosť, upozorňujú zamestnávatelia