Polyfenoly sú pre zdravie mimoriadne prospešné. Tieto fytonutrienty chránia rastliny pred environmentálnymi hrozbami, akými sú UV žiarenie a hmyz, no dokážu ochrániť aj ľudský organizmus. Z viacerých štúdií vyplynulo, že strava bohatá na polyfenoly môže zlepšiť zdravie srdca, znížiť riziko vzniku chronických ochorení vrátane Alzheimerovej choroby a dokonca bojovať proti viditeľným známkam starnutia pleti. Okrem toho dokáže ich konzumácia pomáhať s reguláciou hmotnosti.
Zdravotné výhody polyfenolov sú rovnako rôznorodé ako ich typy, píše Guardian. Napríklad flavanoly v kakau majú súvis s menším rizikom mŕtvice a infarktu. Katechíny v zelenom čaji zas majú pozitívny vplyv na metabolizmus, index telesnej hmotnosti a obvod pása. Polyfenoly z ibišteka pozitívne vplývali na znižovanie krvného tlaku. Štúdie dokonca zistili, že vysoký príjem polyfenolov zo stravy súvisel s výrazne nižším rizikom ochorení srdca a zlepšením zdravia mozgu, za čo pravdepodobne môže ich schopnosť zvyšovať prietok krvi a znižovať zápal.
Polyfenoly sa zvyčajne nachádzajú v tmavom ovocí a zelenine, akými sú černice, červená repa, čierne olivy a tmavozelené listové rastliny. Ďalšími výbornými zdrojmi sú čaj, káva, tmavá čokoláda, strukoviny, bylinky a koreniny vrátane klinčeka a škorice.