Keď človeka náhle „prepadne“ hlad, aj tí najzarytejší zástancovia zdravej stravy majú problém odolať čokoládovej tyčinke či balíku čipsov. Tieto ultraspracované potraviny sú navrhnuté tak, aby chutili čo najlepšie a dali sa čo najpohodlnejšie zjesť – stačí otvoriť a vychutnať.
„Dá sa im len ťažko odolať. Vždy ich chcete jesť vo veľkých množstvách,“ vysvetľuje výživový expert Rob Hobson. V obchode však možno nájsť aj oveľa zdravšie alternatívy. Pre portál Business Insider vybral päť kategórií minimálne spracovaných produktov, ktoré rýchlo a spoľahlivo zaženú hlad medzi raňajkami, obedom a večerou:
Tyčinky z ovocia a orechov
Mnohí experti zvyknú propagovať proteínové tyčinky. Aj tie ale zvyknú patriť medzi ultraspracované potraviny. Hobson preto uprednostňuje skôr tyčinky zo sušeného ovocia a orechov. Orechy sú skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahujú zdravé tuky.
Hummus a surová zelenina
Ďalšou zdravou možnosťou je hummus podávaný s nakrájanou zeleninou. Najlepšie chutí s mrkvou, uhorkou či červenou paprikou. Hlavnou zložkou hummusu je cícer, ktorý je zdrojom vlákniny a bielkovín. Podľa Hobsona treba pri hummuse z obchodu pre istotu kontrolovať aj výživovú hodnotu na etikete, pretože niektoré výrobky obsahujú viac prídavných látok.
Orechové maslá a ryžové chlebíky
Orechové maslo – arašidové, mandľové alebo lieskovcové – natreté na ryžovom chlebíku spoľahlivo zaženie hlad a navyše je skvelým zdrojom bielkovín a zdravých tukov.
Neochutené pukance
Zdravšou alternatívou solených a maslových pukancov sú neochutené pukance. Ide o skvelý prostriedok na zmiernenie pocitov hladu medzi hlavnými jedlami dňa, keďže pukance sú bohaté na vlákninu. Okrem toho ich možno považovať za celozrnnú potravinu, ktoré majú súvis so znižovaním rizika rozvoja cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.
Čerstvé ovocie
Čerstvé ovocie, akými sú čučoriedky, maliny, pomaranče či jablká, je skvelou voľbou najmä počas cestovania. Okrem toho, že už menej spracovanú potravinu človek v obchode nájde len ťažko, je ovocie plné vitamínov a živín.