Nahradenie klobás alebo slaniny fazuľou či tofu by mohlo znížiť riziko demencie takmer o štvrtinu, zistila štúdia vedcov z Harvardu. Skúmali súvislosti medzi konzumáciou spracovaného červeného mäsa a rizikom vzniku demencie, pričom do výskumu zahrnuli viac ako 130-tisíc ľudí. Účastníkov sledovali 43 rokov; každé dva až štyri roky zaznamenávali informácie o stravovacích návykoch. Výsledky štúdie zverejnil portál telegraph.co.uk.

V dotazníkoch respondenti uvádzali, ako často jedli spracované červené mäso, ako slaninu, párky, klobásy, salámu a iné mäsové výrobky. Tiež sa pýtali na ich spotrebu orechov a strukovín, vrátane arašidového masla, arašidov, vlašských orechov, iných orechov, zelených fazuliek, fazule, hrášku, sójového mlieka a tofu. Počas obdobia sledovania identifikovali viac ako 11-tisíc prípadov demencie. Zo štúdie vyplynulo, že spracované mäso podávané dvakrát týždenne zvyšuje riziko o 14 percent.

Novo Nordisk.
Neprehliadnite

Výrobca liekov proti obezite Novo Nordisk pripravuje výstavbu ďalšieho veľkého závodu

Vedci tiež hodnotili jazykové schopnosti, výkonnostnú funkciu a spracovanie informácií u viac ako 17-tisíc ľudí zapojených do štúdie. Analyzovali ich schopnosť spomenúť si, rozumieť slovám a vetám, čo je známe ako verbálna pamäť.

Zistili, že nahradenie jednej dennej porcie spracovaného červeného mäsa za dennú porciu orechov, fazule alebo tofu môže znížiť riziko demencie o 23 percent. Nenašli žiadnu významnú súvislosť medzi nespracovaným červeným mäsom, ako sú steaky či bravčové kotlety, a rizikom demencie.

Predchádzajúce štúdie naznačovali, že spracované mäso podporuje srdcové choroby, pričom pribúdajú dôkazy, že to, čo je zlé pre srdce, je zlé aj pre mozog. Vedci uviedli, že konzervanty a soľ v potravinách môžu zvyšovať zdravotné riziká.

Vedci uviedli, že doterajšie výsledky štúdií boli zmiešané, pokiaľ ide o vzťah medzi kognitívnym poklesom a konzumáciou mäsa, čo ich podnietilo podrobnejšie preskúmať, ako konzumácia rôzneho množstva spracovaného a nespracovaného mäsa ovplyvňuje kognitívne riziko a funkciu.

Ďalšie dôležité správy

Týždeň vegánskej stravy prinesie viaceré benefity.
Neprehliadnite

Vegánska strava môže znižovať biologický vek. Pomáha aj s chudnutím