Lieky na chudnutie ako Ozempic a Wegovy sú jednými z najdiskutovanejších liekov posledného desaťročia, ak nie storočia. Ľudia vďaka nim dokážu zhodiť až pätinu telesnej hmotnosti a majú aj množstvo zdravotných výhod vrátane zníženého rizika rozvoja cukrovky a srdcových chorôb.
Pôsobivé výsledky ale sprevádzajú aj viaceré nepríjemné vedľajšie účinky, podotkol Telegraph. Užívatelia často hlásia rôzne tráviace ťažkosti vrátane nevoľnosti a zvracania. Medzi ďalšie vedľajšie účinky patria aj zápal pankreasu, zlyhanie obličiek a problémy so žlčníkom.
O zázračné lieky na chudnutie je aj napriek tomu veľký záujem, no ich predpis podlieha prísnym kritériám. Sú totiž určené len pre pacientov s klinickou obezitou, ktorých hodnota BMI presiahne 30 bodov. Kto do tejto kategórie nespadá, si za ne mesačne priplatí stovky eur.
Ako fungujú?
V črevách sa počas jedenia tvoria dva inkretíny. Menovite ide o hormóny GLP-1 a GIP. Vedci zistili, že hrajú dôležitú úlohu pri navodzovaní pocitov sýtosti. Lieky ako Ozempic napodobňujú účinky GLP-1 hormónu. Ich terčom je centrum kontroly chuti do jedla nachádzajúce sa v hypotalame.
Okrem znižovania hladu spomaľujú rýchlosť, akou jedlo opúšťa žalúdok, vďaka čomu majú užívatelia dlhšie pocit plnosti. Navyše signalizujú pankreasu, aby začal uvoľňovať inzulín na znižovanie hladiny cukru v krvi. Štúdie naznačujú, že niektoré potraviny môžu zvyšovať hladiny GLP-1, a tak ich možno považovať za akúsi prirodzenú formu Ozempicu. Denník Telegraph ponúka pár jednoduchých stravovacích návykov, ktorými si čitatelia môžu pomôcť k nižšej hmotnosti.
Oleje a maslá
Pridávanie olejov a masiel do varenia zvyšuje hladiny inkretínov, čím znižuje pocity hladu, poradil nefrológ a odborník na kontrolu hmotnosti doktor Jason Fung.
Vyšší obsah proteínov
Doktor Fung odporučil strojnásobiť odporúčanú dennú dávku proteínov. Namiesto 0,75 gramu na kilogram telesnej váhy treba podľa neho denne prijať dva až tri gramy. Štúdia potvrdila, že ľudia, ktorých 30 percent stravy tvorili bielkoviny, mali o 50 percent vyššie hladiny GLP-1.
Vláknina
Vláknina, ktorá sa nachádza v ovocí, zelenine, celozrnných potravinách a fazuli, takisto zvyšuje množstvo GLP-1 v tele. „Konzumácia vlákniny má dvojitý účinok,“ zdôraznil Fung. Okrem zvyšovania hladiny inkretínov hrá v hrubom čreve rolu takzvaného prebiotika, ktoré je prospešné pre zdravý mikrobióm. Strava s vysokým obsahom vlákniny navyše znižuje riziko vzniku tráviacich ťažkostí, vrátane zápchy, zápalov a rakoviny hrubého čreva.
Horký melón
Horký melón zvyšuje hladinu GLP-1 a tým znižuje pocity hladu. „Takto presne funguje Ozempic. Horké potraviny a nápoje môžu mať ten istý účinok,“ dodal Fung.
Kari pokrmy
Väčšina kari receptov obsahuje kurkumu, v ktorej sa nachádza látka kurkumín. Tá má na produkciu hormónu GLP-1 takmer rovnaký účinok ako Ozempic, a preto prirodzene znižuje pocity hladu. To isté možno povedať aj o iných koreninách používaných v kari pokrmoch vrátane škorice a senovky gréckej.