Odborníčka na výživu Mičiko Tomioková vyrastala v Japonsku a už ako mladé dievča našla záľubu v jedle. Keď sa presťahovala do Spojených štátov, ochutnala všetky rôzne populárne trendy v jedení. Jej telo na ne však nereagovalo príliš dobre. Ako odborníčka na výživu presadzuje najmä japonský spôsob stravovania. Klientom vždy odporúča potraviny, ktoré majú liečivé vlastnosti, a zároveň prispievajú k dlhovekosti.

Japonci kladú na správne stravovanie veľký dôraz. Svedčí o tom skutočnosť, že patria medzi národy, ktoré sa dožívajú najviac rokov. Tomioková v článku pre portál CNBC prezradila, ktorým šiestim potravinám sa vyhýba a aké sú možné alternatívy.

1. Hot-dogy

Podľa Tomiokovej je v Spojených štátoch takmer nemožné vyhnúť sa spracovanému mäsu. Obsahuje nielen veľa soli, ale aj nasýtených tukov, ktoré zvyšujú riziko výskytu niektorých rakovín, akými sú rakovina hrubého čreva a konečníka či karcinóm prsníka.

Tomiokovej alternatíva: Tofu, ktoré obsahuje veľa bielkovín a iba málo soli či konzervantov. Ďalšou možnosťou sú ryžové guľky s tuniakom zabalené v riase, ktorá obsahuje dôležité minerály ako železo, vápnik, kyselina listová a horčík.

2. Hamburgery z prevádzok rýchleho občerstvenia

Jedlá z fastfoodov spôsobujú u veľa ľudí nafukovanie či únavu. Okrem toho obsahujú vysoký podiel soli, trans a nasýtených tukov, ktoré zvyšujú úrovne „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.

Tomiokovej alternatíva: Hamburgery s tofu namiesto mäsa. Odborníčka odporúča položiť opražený plátok tofu na guličku z ryže a pridať fazuľky edamame. Toto jedlo podľa nej šetrí životné prostredie i peňaženku.

3. Sladké nápoje

Pravidelné pitie sladených nápojov – jedna či dve plechovky denne – zvyšuje riziko cukrovky typu dva. Tieto limonády často obsahujú umelé sladidlá, ktoré môžu spôsobovať migrény či prispievať k poruche sústredenia.

Tomiokovej alternatíva: Zelený čaj, ľadový nápoj matcha a čaj hojicha.

4. Cereálie do mlieka

V rannom zhone je lákavé siahnuť po jedle, ktoré je nenáročné na prípravu. Cereálie sú v tejto situácii priam dokonalou voľbou. Často však obsahujú veľa cukru, čo môže viesť k problémom s krvným tlakom, priberaniu či zvýšeniu rizika rozvinutia cukrovky.

Tomiokovej alternatíva: Viaczrnná ryža s fermentovanými sójovými bôbmi natto.

5. Tavené syry

Mliečne výrobky sú skvelým zdrojom vápnika a bielkovín, no nie všetky syrové produkty sú pre zdravie úplne najlepšie. Tomioková sa vyhýba krémovým syrom, pretože väčšina obľúbených značiek obsahuje iba okolo päť gramov bielkovín. Navyše obsahujú 27 miligramov cholesterolu na každých 28,3 gramu výrobku.

Tomiokovej alternatíva: Chutná nátierka kinako zo sójovej múky a sezamovej pasty.

6. Sladkosti

Podľa odborníčky netreba nutne z jedálnička vyradiť všetky sladkosti. Tmavá čokoláda napríklad obsahuje veľa zdraviu prospešných antioxidantov. Sladkosti, ktoré obsahujú veľa cukru a kukuričného škrobu, môžu škodiť srdcu či mozgu.

Tomiokovej alternatíva: Chuť na sladké radí poradkyňa zahnať chia pudingom s medom alebo agávovým sirupom, mrazenými banánmi a tmavou čokoládou.

Ďalšie dôležité správy

Shunsaku Sagami
Neprehliadnite

Podnikateľ z Japonska má našliapnuté stať sa miliardárom. Za úspech vďačí umelej inteligencii