Na otázku, kto má najlepšie jedlo v Európe, má mnoho respondentov pomerne generickú odpoveď – Taliani. Rebríčkov je však viac a kritériá na ich zostavenie sa odlišujú.

TREND prináša top desať najlepších kuchýň na svete podľa portálu TasteAtlas. Kompletný rebríček zahŕňa stovku krajín, pričom základným kritériom boli hodnotenia používateľov, ktorí udeľujú jedlám jednotlivých krajín body priebežne počas celého roka.

Dostala sa do top ten aj nejaká stredoeurópska krajina? Napriek tomu, že väčšina odpovie záporne, pravda je, že takmer áno.

senior mistress of the family grandmother standing up and offering food to each member with chopsticks at dinner table during Chinese new year's eve reunion meal at home
Zdroj: Shutterstock

10. Čínska kuchyňa

Hodnotenie: 4,45

Čínske jedlá sú obľúbené po celom svete, no málokto si pritom uvedomuje, že čínska kuchyňa je nielen jednou z najstarších, ale aj jednou z najrozmanitejších na svete. Začala sa formovať najneskôr v prvom tisícročí pred naším letopočtom.

Jej typickým znakom je harmónia rozmanitých chutí. Dokumentujú to aj názvy čínskych špecialít, ako napríklad ostro-kyslá polievka či kyslo-sladké mäso. Dôležitou súčasťou čínskej kulinárskej tradície je ryža, a to hlavne v južných regiónoch. Na severe sú typické rezance a parené žemle baozi.

Najlepšie hodnoteným čínskym jedlom bol v januári pokrm zvaný zhēngjiǎo – parené knedle plnené mäsom a zeleninou.