Iniciátori kampane sa domnievajú, že túto „súčasť národnej kultúry a talianskych dejín“ ohrozujú zahraničné plagiáty, smernice Európskej únie a vplyv amerických fastfoodových gigantov.
Kampaň sa začala v roku 2014 a podporuje ju aj zväz neapolských pekárov pizze. Ten žiada, aby sa pizza piekla z čisto talianskych prísad, zvláštna pozornosť vraj musí byť venovaná kvalite droždia, paradajok a čerstvosti mozzarelly.
Zásadné je vraj piecť pizzu v peci vykurovanej drevom. A to ideálne na 450 stupňoch, aby zostala uprostred mäkká a na okrajoch hnedá a chrumkavá, pokojne aj trochu pripálená, tvrdia neapolskí pekári.
V Taliansku sa denne zje sedem miliónov kusov pizze, v krajine existuje 35-tisíc pizzerií. Miliardový obchod s pizzou zamestnáva zhruba štvrť milióna ľudí. Najväčšími jedákmi pizze sú ale Američania, ktorí jej ročne skonzumujú 13 kíl na osobu. Taliani sú až druhí so 7,6 kilogramami pizze na osobu za rok.