Doktor Neil Paulvin sa špecializuje na výskum dlhovekosti a regeneratívnu medicínu. Už vyše 20 rokov pomáha klientom vytvárať zdravé návyky, ktoré im zaručia dlhý život v zdraví.
„Jednou z potravín na podporu dlhovekosti, ktorú jem každý deň, sú čučoriedky. Majú nízky obsah kalórií, sú chutné a plné vitamínov a antioxidantov,“ prezrádza doktor. Existuje niekoľko spôsobov, ako ich zaradiť do svojho jedálnička. Paulvin si ich rád pridáva do šalátov, ovsených vločiek či smoothie nápojov alebo si ich dáva len tak pomedzi ostatné jedlá dňa.
Pre portál CNBC vymenoval zopár dôvodov, prečo čučoriedky považuje za akýsi svätý grál potravín podporujúcich dlhovekosť:
Posilňujú bunky
Čučoriedky sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú pri obrane zdravých buniek, bránia ďalšiemu poškodeniu a zapájajú sa do procesov na opravu DNA. Antokyaníny navyše zlepšujú kognitívne schopnosti a funkciu ciev. Niektoré štúdie naznačujú, že množstvo týchto antioxidantov tepelnou úpravou čučoriedok klesá, preto ich Paulvin odporúča konzumovať v surovom alebo sušenom stave.
Sú vynikajúce pre zrak
Jedna šálka čučoriedok obsahuje 16 percent denného príjmu vitamínu C, ktorý zlepšuje zdravie očí. Prispieva totiž k predchádzaniu vekom podmienenej makulárnej degenerácii a znižuje oxidačný stres buniek v sietnici.
Pomáhajú pri regenerácii svalov
Podľa niektorých výskumov čučoriedky pomáhajú znižovať poškodenie a bolesť svalov. Vďaka obsahu vitamínu C takisto podporujú absorpciu železa a zvyšujú tvorbu kolagénu, ktorý spája kosti a svaly. Jedna šálka čučoriedok navyše obsahuje 24 percent denného príjmu vitamínu K, ktorý pomáha pri tvorbe kostí a zrážaní krvi.
Podporujú zdravie mozgu
Antioxidanty v čučoriedkach vplývajú na oblasti mozgu spájané s inteligenciou. Jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo vyše 16-tisíc respondentov, odhalila, že čučoriedky a jahody dokážu spomaliť mentálne starnutie až o dva a pol roka.
Znižujú zápal
Vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty v čučoriedkach môžu pomôcť znížiť zápal a ďalšie faktory zvyšujúce riziko rozvoja cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Čučoriedky navyše pôsobia prebioticky, vďaka čomu regulujú črevné baktérie, zmierňujú črevné zápaly a pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva.
Znižujú cholesterol
Keďže čučoriedky obsahujú veľa rozpustnej vlákniny, pomáhajú odstraňovať žlč z čreva, ako aj mastné kyseliny, soli, kovy a bilirubín, ktorý vzniká rozpadom červených krviniek. Tento proces môže znižovať hladiny zlého cholesterolu a riziko vzniku srdcových chorôb.