Reštaurácie, bary a krčmy v Nemecku ešte stále nahradili všetok personál, o ktorý prišli počas blokád spojených s pandémiou ochorenia covid-19. Uviedol to v pondelok spolkový štatistický úrad Destatist.

Počet zamestnancov v sektore stravovacích služieb sa vlani zvýšil o 12,5 percenta, no stále bol o 11,8 percenta nižší ako v roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

Vlády v Európe v rámci opatrení na zabránenie šírenia vírusu dočasne zatvorili reštaurácie s výnimkou donáškových služieb a výdaja cez okienko. Mnohí zamestnanci v tomto odvetví si preto hľadali prácu inde.

Podľa štatistického úradu sektor stravovania prišiel počas dvoch krízových rokov najmä o slabo platených zamestnancov bez benefitov. Ich počet v roku 2021 klesol o 23,1 percenta na 346 500 v porovnaní s rokom 2019. A počet kmeňových zamestnancov sa v rovnakom období znížil o 9,4 percenta na 662 400. Celkový počet zamestnancov v tomto sektore bol v roku 2021 o 14,7 percenta nižší ako v roku 2019.

Ďalšie dôležité správy

Königssee, Bavorsko.
Neprehliadnite

Nemecký sektor cestovného ruchu očakáva prelomový rok