Strava vplýva na zdravie mozgu a dokáže dokonca znížiť či zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Neurovedkyňa a absolventka Harvardovej univerzity Lisa Genovová svojim pacientom často odporúča diétu MIND, ktorá bola navrhnutá tak, aby predchádzala s vekom spojenému úpadku kognitívnych funkcií. Jej striedme dodržiavanie u pacientov znížilo riziko Alzheimerovej choroby až o 37 percent.
Genovová portálu CNBC prezradila, ktoré štyri skupiny potravín sa každý deň snaží zakomponovať do jedálnička:
1. Chudé bielkoviny
Konzumácia potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov môže zvyšovať cholesterol a krvný tlak. Navyše prispieva k vzniku cukrovky, obezity a ochorení srdca, ktoré sú rizikovými faktormi pre rozvoj Alzheimerovej choroby.
Vedci takisto zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú červené mäso, vykazujú väčší úpadok kognitívnych funkcií. Genovová ho preto nahradila rôznymi zdrojmi chudého proteínu vrátane lososa, tuniaka, vajec a tofu. Obsahujú totiž zdraviu prospešné vitamíny B a D, ktoré sú v boji proti demencii kľúčové.
2. Celozrnné potraviny
Namiesto spracovaného bieleho chleba a ryže expertka pravidelne konzumuje celozrnný chlieb, hnedú ryžu a quinou, ktoré sú bohaté na vitamín B. Nedávna štúdia odhalila, že ľudia, ktorí denne zjedli dve porcie celozrnných potravín, mali o 40 percent nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
3. Listová zelenina
Genovová je veľkou fanúšičkou zelenej listovej zeleniny. Obzvlášť má v obľube špenát a kel, ktoré sú bohaté na mozgu prospešné živiny, akými sú luteín, beta-karotén a kyselina listová. Expertka za deň vždy zje aspoň jeden šalát. Jej najobľúbenejší obsahuje zelenú listovú zeleninu, restované paradajky, avokádo, čierne olivy a pistácie.
4. Orechy a semená
Orechy, semená a rastlinné oleje sú vynikajúcimi zdrojmi omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržiavať bunky mozgu zdravé a znižujú zápaly. Naše telo ich nedokáže produkovať samo, a tak Genovová radí vypomôcť si smoothie nápojmi s ľanovými alebo chia semenami, špenátom, kelom, banánmi a ovseným mliekom.