V roku 2023 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 31 935 zamestnancov. Oproti roku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,4 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa vlani zaznamenalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,1 percent. Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe, v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 23,5 percent) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 10,7 percent).
Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období zaznamenalo vo výrobe hroznového vína (o 6 percent), v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (o 2,8 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,1 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 1,4 percenta) a v odvetví výroby cestovín (o 0,8 percenta). Takmer bez zmeny bol vlani v porovnaní s rokom 2022 počet zamestnancov vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov.
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v roku 2023 nastalo vo výrobe a v konzervovaní hydiny (o 22,5 percent), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 8,6 percent) a v odvetví výroby hotových krmív (o 8,4 percent).
Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 3,4 percenta), vo výrobe piva a sladu (o 2,5 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a vo výrobe nealko nápojov (o 2,3 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,9 percenta) a vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 1,7 percenta).