Slovenská jahňacina pod značkou „Zlaté jahňa - 100 percent slovenské“ z niekdajších osemtisíc predaných kusov v roku 2018 dosiahla v minulom roku úroveň už 22-tisíc kusov. „Ide tak o viac ako trojnásobný nárast spotreby, ktorý súvisí hlavne s veľkonočným obdobím,“ uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok a doplnil, že ešte nedávno sa väčšina slovenských jahniat vyvážala za veľmi nízke ceny do zahraničia, najmä do Talianska.
Na pôde Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce vyzdvihol minister pôdohospodárstva Richard Takáč produkciu slovenskej jahňaciny a zároveň vyzval ľudí na Slovensku, aby pred veľkonočnými sviatkami vyhľadávali v obchodoch aj tradičnú slovenskú pochúťku.
„Úlohou ministerstva je podporovať chov oviec a kôz. Sme v úzkej spolupráci s chovateľmi, aby bol dostatok jahňaciny na pultoch celoročne. S tým súvisí aj nárast objemu ovčieho mlieka, čo napomáha k zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti našej krajiny,“ uviedol minister agrorezortu.
Nemčok informoval, že momentálne majú salaše plné jahniat. Chovatelia ich aj tento rok môžu umiestniť na našom trhu. K zdravému jahňaciemu mäsu sa tak dostane i slovenský spotrebiteľ. „Mäso je kvalitné a kontrolované, spotrebitelia majú 100-percentnú istotu, že kupujú zdravé a čerstvé mäso. Z trendu posledných rokov vidíme, že spotreba jahňaciny stúpa predovšetkým v predveľkonočnom období, ale už máme chovateľov, ktorí sa snažia chovať počas celého roka, čím zvyšujú aj produkciu mlieka,“ spresnil Nemčok.
Anna Kováčiková, predsedníčka PD Liptovské Revúce doplnila, že počet oviec a kôz budú tiež zvyšovať. Za týmto účelom chcú prerobiť nevyužité sklady na maštale a rozšíriť chov.
Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce, ktoré navštívil minister patrí s počtom oviec 2 629 kusov medzi jedno z najväčších družstiev na Slovensku a je najväčší chovateľ oviec plemena „zošľachtená valaška" na Slovensku. Minister doplnil, že družstvo je ukážkovým príkladom spojenia poľnohospodárstva v horských výrobných podmienkach so zameraním na živočíšnu výrobu s ochranou životného prostredia a s produkciou kvalitných potravín.