Smoothies sú obľúbené kvôli tomu, že poskytujú ľahký spôsob konzumácie ovocia a zeleniny. Mnohé obsahujú vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu, znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha regulovať chuť do jedla. Vláknina zároveň podporuje zdravie čriev a kognitívne funkcie. „Smoothies vám môžu pomôcť získať potrebné výživové látky,“ hovorí Dr. Emily Leemingová, expertka na mikrobióm.
Smoothies majú výhodu v obsahu vlákniny, ktorú pri odšťavovaní strácate. Vláknina je kľúčová pre zdravie čriev a mozgu. Podľa Leemingovej každých päť gramov vlákniny denne znižuje riziko depresie o päť percent.
Väčšina ľudí konzumuje len 60 percent z odporúčaných 30 gramov vlákniny denne, takže smoothies môže byť skvelý spôsob, ako prijať viac vlákniny, píše portál Telegraph.
Prudká reakcia na cukor
Aj napriek zdravotným benefitom môžu mať smoothies svoje nevýhody. „Keď zjete ovocie v celku, signály nasýtenia fungujú lepšie. Smoothies tento systém narúša, čo vedie k tomu, že zjete viac, ako potrebujete,“ vysvetľuje E. Leemingová.
Navyše, ovocné smoothies môže spôsobiť rýchly nárast cukru v krvi. „Niektoré smoothies, hoci sú čisto ovocné, môžu u citlivých ľudí vyvolať prudkú reakciu cukru v krvi,“ varuje Federica Amatiová, expertka na výživu. Pri výrobe džúsov sa bunkové steny ovocia rozbijú, čo vedie k rýchlemu vstrebávaniu cukru.
Môžu smoothies pomôcť schudnúť?
Podľa Dr. Amatiovej nie. „Smoothies nie sú rýchlym riešením na chudnutie. Diéty založené na smoothies fungujú len vtedy, ak sa dostanete do kalorického deficitu, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné,“ vysvetľuje. Riziko je aj v nedostatku bielkovín, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné, najmä u starších ľudí.
„Pri príprave domáce smoothies sa vyhnite pridávaniu cukru a zvýšte obsah vlákniny pridaním orechov, semien či tofu,“ odporúča Dr. Leemingová. Avokádo je tiež dobrým doplnkom, pretože obsahuje veľa vlákniny a zdravých tukov.
Nutričná terapeutka Eva Kaliniková odporúča zamerať sa viac na zeleninu než na ovocie, aby ste predišli vysokému obsahu cukru. Ak pridáte do smoothies proteínový prášok, zvýšite výživovú hodnotu. Aj keď banány robia smoothie krémovejším, bobuľovité ovocie má nižší obsah cukru a vyšší obsah flavanolov, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu. Nedávna štúdia ukázala, že kombinácia banánov a bobuľového ovocia znižuje hladiny flavanolov, takže ak chcete zvýšiť ich príjem, vyhnite sa banánom v smoothie.