Slovenskí hydinári hodnotia rok 2022 ako jeden z najnáročnejších rokov. Vysoký rast výrobných nákladov v živočíšnej výrobe a potravinárskej výrobe sa počas roka absolútne neodzrkadlil v raste odbytových cien ich výrobkov. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

„Negatívom je aj nízka ponuka práce pre potravinársky priemysel, stále pretrvávajúca nízka sebestačnosť v produkcii slovenských potravín, pretrvávajúci nízky podiel slovenských potravín na pultoch reťazcov či veľmi nízky podiel slovenských potravín v stravovacích zariadeniach," uviedol pri bilancovaní riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Poskytnutie vyššej podpory pre potravinárov v rámci investičnej výzvy 4.2 tak v súčasnej turbulentnej dobe podľa neho pomôže zmierniť dosahy krízy. Potravinári si budú môcť pripraviť projekty súvisiace s modernizáciou výroby potravín. Časť projektov sa zameria aj na zníženie energetickej náročnosti pri výrobe potravín.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračný obrázok
Neprehliadnite

Rok 2023 môže byť rokom chudoby. Musíme sa pripraviť na enormné zdražovanie, tvrdí Halás