Väčšina Slovákov (52,2 percenta) plánuje tráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Najpreferovanejším typom ubytovania je pre nich hotel (49 percent) a v stravovaní polpenzia (27 percent). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Edenred medzi 1 667 kmeňovými zamestnancami firiem a inštitúcií, ktorý sa uskutočnil od 3. do 14. júna tohto roka.
Kým viac ako polovica opýtaných ostane v lete na Slovensku, dovolenku pri mori avizovalo 37 percent účastníkov prieskumu. Ďalších šesť percent ju plánuje stráviť v zahraničí na poznávacom zájazde a päť percent uviedlo, že letnú dovolenku tento rok mať nebudú.
Druhou najpreferovanejšou formou ubytovania Slovákov po hoteli je apartmán (38 percent). Nasleduje kemp (sedem percent) a zdieľané ubytovanie (šesť percent). Z prieskumu tiež vyplynulo, že kým pre 30 percent respondentov bude tohtoročná dovolenka lacnejšia ako minuloročná, väčšina si za ňu priplatí. Štvrtina opýtaných predpokladá dovolenku drahšiu o desatinu, 11 percent oslovených hovorí o náraste rozpočtu o pätinu a ďalší o tretinu až polovicu.
Napriek týmto očakávaniam najväčšia skupina respondentov (43 percent) deklarovala, že sa s dovolenkovým rozpočtom zmestí do 500 eur. Necelá tretina (31 percent) účastníkov prieskumu plánuje minúť na dovolenku do 1 000 eur, ďalších 16 percent do 2 000 eur a ostatní očakávajú výdavky nad 2 000 eur.
„Na zvýšených nákladoch na dovolenku sa opäť odrážajú zvýšené ceny stravovania aj ubytovania. Zamestnanci si uvedomujú, že oddych je pre nich dôležitý, ale zároveň si vyberajú také formy a taký štandard, aby naň stačili financie z ich príjmu a príliš nezaťažili rodinný rozpočet. Na rozdiel do vianočných darčekov si Slováci nezvyknú brať úvery na dovolenky,“ priblížila riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.
Z hľadiska formy stravovania za najpopulárnejšou polpenziou nasleduje podľa prieskumu all inclusive (23 percent). Ďalších 18 percent opýtaných si v mieste ubytovania zabezpečí len raňajky, pričom obedy a večere riešia v miestnych gastro prevádzkach. Podobne veľká skupina (17 percent) si stravu vopred nezabezpečí vôbec. Vlastné zásoby jedla z domu si zoberie osem percent opýtaných. Respondenti najčastejšie na jedlo minú do 20 eur (41 percent), prípadne do 30 eur (29 percent) na osobu denne.