Milovníci dobrého jedla a vesmíru si čoskoro budú môcť vychutnať luxusnú večeru v stratosfére. Firma SpaceVIP a dánsky michelinský šéfkuchár Rasmus Munk ponúkajú v rámci nového projektu zákazníkom šesťhodinový pobyt vo výške 30 kilometrov nad hladinou mora, súčasťou ktorého je aj niekoľkochodové menu podávané pri východe Slnka.
Až šesť hostí má možnosť dostať sa na palubu špeciálnej tlakovej kapsuly, ktorú do vesmíru vynesie balón od firmy Space Perpectives. K dispozícii budú mať podľa informácií agentúry Bloomberg aj wifi pripojenie, aby mohli zážitok vysielať naživo pre všetkých svojich známych a sledovateľov. K prvým testovacím letom dôjde v apríli.
Munk priznal, že menu ešte nie je definitívne, no jeho zámerom je, aby boli jedlá rovnako inovatívne ako samotná cesta. Šéfkuchár v súčasnosti pracuje v dánskej reštaurácii Alchemist, ktorá sa v roku 2023 umiestnila na piatom mieste rebríčka 50 najlepších reštaurácií sveta. Aj napriek tomu, že jeden lístok stojí 500-tisíc dolárov, o luxusný výlet už vyjadrilo záujem oveľa viac ľudí, než sa do kapsuly zmestí.
„Uvedomujeme si, že ide o drahú prvú cestu, no je to prvý štart s takýmto kulinárskym zážitkom,“ dodal Munk, ktorý bude súčasťou posádky. SpaceVIP plánuje zorganizovať viacero ciest a časom znížiť cenu, aby si večeru v stratosfére mohlo vychutnať čo najviac ľudí.