Šéfkuchár Jon Kung využíva popularitu na TikToku, aby prostredníctvom svojich videí poukázal na to, ako potraviny vplývajú na klimatickú krízu. Varenie na indukčnom sporáku je podľa neho pre klímu, zdravie i bezpečnosť pri práci oveľa lepšie než používanie plynového sporáka, píše agentúra Bloomberg.

Kung vždy veril v elektrifikáciu kuchýň. Pre šéfkuchára nie je indukčný sporák iba otázkou udržateľnosti, ale aj pohodlia. Plynové sporáky síce ohrievajú panvice a hrnce, no aj celý priestor kuchýň, v ktorých je na konci dňa tak teplo, že sa v nich nedá vydržať.

Kuchári na chytanie rukovätí musia používať utierky, inak by si spálili kožu na rukách. Okrem toho z plynových sporákov unikajú škodlivé výpary. „Je to nebezpečné pracovné prostredie. Odstránenie plameňa z procesu varenia by prácu zjednodušilo a urobilo ju pohodlnejšou,“ vysvetľuje Kung. Prechod na indukciu má podľa neho pozitívny vplyv aj na životné prostredie.

Ako šéfkuchár sám tvrdí, mäso nemusí byť súčasťou každého jedla. Odporúča do stravy pridávať viac rastlinných zdrojov potravy, pretože mäsový priemysel patrí k jednému z najväčších producentov emisií skleníkových plynov.

Niektorí ľudia Kunga za používanie indukčného sporáka kritizujú a pýtajú sa ho, odkiaľ berie elektrinu potrebnú na to, aby zariadenie fungovalo. Šéfkuchár im vždy rád vysvetlí, že je súčasťou programu miestneho dodávateľa energie, ktorý mu dodáva elektrinu pochádzajúcu zo solárnych a veterných zdrojov v Michigane. Okrem toho má Kung na streche domu nainštalované aj solárne panely.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Jedlý hmyz či exotické rastliny. Aj takto vyzerá budúcnosť potravinovej bezpečnosti