Vinári z francúzskej oblasti Champagne, ktorí vyrábajú svetoznáme šumivé vína, sa sťažujú, že tento rok bude pre šampanské veľmi náročný. V priebehu jarných mesiacov totiž rad vinárstiev prišiel až o tretinu úrody kvôli nečakane silným mrazom. Časté dažde za posledné dva mesiace potom spôsobili, že ďalšiu tretinu hrozna najskôr zničí múčnatka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vinár Maxime Toubart tvrdí, že priveľa zrážok tohtoročnému zberu úrody vôbec nebude na úžitok. V regióne na sveverovýchode Francie, kde sa šampanské vyrába, spadlo za posledné dva mesiace 300 milimetrov zrážok, teda desaťkrát viac, ako je priemer.
„Hrozno potrebuje slnko, musí byť suché. Keď veľa prší, začne sa šíriť múčnatka, huba, ktorá rastie na listoch aj na hrozne, a tá huba potom ovplyvňuje, koľko hrozna dozreje,” povedal Toubart. „Tento rok bude ťažký a zostane mi v pamäti, pretože vinári si nepamätajú, kedy boli škody spôsobené múčnatkou také veľké,” dodal vinár.
„V priebehu niekoľkých týždňov sme prišli o viac ako polovicu úrody,” odhadol Toubart, ktorý je tiež podpredsedom francúzskej asociácie výrobcov šampanského CIVC.
Podľa meteorologickej služby Meteo France spadlo v regióne Champagne v júni a v júli najväčšie množstvo zrážok od čias, keď sa v 60. rokoch minulého storočia začali viesť záznamy.
Napriek stratám vo viniciach sa podľa vinárov nemusia spotrebitelia obávať, žeby sa zásoby šampanského minuli, pretože v sklepoch je stále dosť fliaš z predchádzajúcich rokov. Jasné nie je ani to, či tento náročný rok nejako ovplyvní kvalitu vín. Napriek stratám nie je vylúčené, že akosť hrozna bude nakoniec vysoká.
Pravé šampanské degraduje na „šumivé víno“. Nový ruský zákon zdvihol Francúzom adrenalín