Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč v stredu podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré by malo pomôcť zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch obchodov. Približne polovica sa totiž v súčasnosti dováža zo zahraničia vo forme polotovarov.

Ciele memoranda

„Spoločným memorandum deklarujeme hlavne to, že budeme robiť všetko pre to, aby boli dostupné kvalitné pekárenské výrobky naprieč celým Slovenskom v obchodných reťazcoch,“ povedal po podpise memoranda Takáč. „Každý z nás si chce čerstvý chlebík, ktorý sa tu v noci upečie, kúpiť ráno v obchode a nechce tie dopekané veci,“ dodal minister.

Predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský priblížil, že import pečiva tvorí v súčasnosti takmer polovicu predaja napriek tomu, že slovenské pekárne majú dostatočné kapacity na zásobovanie domáceho trhu. „Tu je otázka na obchodníkov, či do budúcnosti netreba zvážiť to, že budú preferovať slovenských producentov, či čerstvého, či dopekaného sortimentu aj s ohľadom na uhlíkovú stopu. Nie je predsa rozumné, aby sme nejaký dopek dovážali z Belgicka,“ myslí si Lapšanský.

Rozvoj vzťahov s pekármi

Obchodníci chcú podľa prezidenta Zväzu obchodu SR Filipa Kasanu rozvíjať vzťahy s domácimi pekármi a dodávať ľuďom výrobky, na ktoré sú zvyknutí. „Domáca produkcia je zárukou kvality, treba povedať, bez umiestnenia týchto výrobkov na pulty obchodov by sa dostala len veľmi ťažko do slovenských domácností. To je realita, preto je veľmi dôležitá spolupráca,“ zakončil Kasana.

Ďalšie dôležité správy

Penam, pekaren Petrzalka
Neprehliadnite

Od januára by mala klesnúť cena chleba, sľubuje premiér Fico