Keď si v Barcelone naplníte pohár vodou z vodovodu, tak pätinu jej obsahu tvorí voda z mora, ktorá prešla zariadením na odsoľovanie, a ďalšiu pätinu voda z čističky.
Práve tak zrejme vyzerá budúcnosť pitnej vody v Stredomorskom regióne, kde teploty stúpajú a zrážky klesajú viac, ako je svetový priemer, píše denník The Wall Street Journal.
Nutná zmena
Dlhotrvajúce sucho v Katalánsku prinútilo tento španielsky región k rýchlej zmene. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo zariadenie na odsoľovanie vody v meste Llobregat, ktoré začalo prevádzku v roku 2009, len málo využívané a zabezpečovalo len päť percent pitnej vody, ktorá inak pochádzala predovšetkým z nádrží a podzemných zásob.
Od minulého leta však zariadenie funguje na plné obrátky o dodáva 2 000 litrov vody za sekundu. „Počet obyvateľov rastie, podnikateľské aktivity rastú, ale vody je menej,“ povedal riaditeľ katalánskej agentúry pre vodu Samuel Reyes.
V krajinách okolo Stredozemného mora, ktoré zažívajú dlhé suchá a pokles hladiny riek, ktoré tečú z hôr do mora, musia prispôsobiť svoju infraštruktúru pre vodu. A klesajúci prístup k pitnej vode predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre celú oblasť.
Preprava vody
V talianskom regióne Apulia plánujú vybudovať vyše 100 kilometrov dlhý produktovod za jednu miliardu eur. Nemá však prevážať plyn alebo ropu, ale pitnú vodu.
Podľa projektu má prepravovať vodu z riek v Albánsku do tohto talianskeho regiónu, ktorý nemá väčšie rieky ani vysoké hory so snehovou pokrývkou. Kraj sa zatiaľ snaží naplno využiť vodu, ktorú má. Miestne úrady plánujú investície vo výške 1,7 miliardy eur na opravy a modernizáciu vodovodov, kde sa teraz stráca zhruba 48 percent prepravovanej vody.
„Potrebujeme novú infraštruktúru a tiež znovu premyslieť náš prístup k vode, ktorú máme,“ povedala Francesca Portincasaová, šéfka spoločnosti Acquedotto Pugliese, ktorý prevádzkuje hlavný vodovod v regióne. Regionálny investičný plán počíta s vybudovaním čističiek vôd a tiež prvého z troch zariadení na odsolenie morskej vody, ktoré chce mať kraj do konca desaťročia.
Neekologické odsoľovanie
Odsoľovanie morskej vody bolo dlho jedným z hlavných zdrojov pitnej vody v horúcich a veľmi suchých krajinách, ako sú Saudská Arábia, Izrael či Spojené arabské emiráty.
Teraz sa rozmáha aj tam, kde krajina zabezpečovala dostatok vody mnoho tisíc rokov. Táto technológia má však aj svoje tienisté stránky. Je veľa energeticky náročná, a teda aj drahá a škodlivá pre životné prostredie. Pri procese vznikajú veľmi slané kaly, ktoré môžu byť nebezpečné pre morské prostredie.
Na odsoľovanie morskej vody veľa stavilo aj Španielsko. Je to hlavný bod jeho vládnej stratégie na boj so suchom. V Katalánsku chcú úrady v priebehu troch rokov zdvojnásobiť objem takto vytvorenej pitnej vody. Vlani dve zariadenia na odsoľovanie vody vyrobili 63 miliónov metrov kubických pitnej vody, čo bolo šesťkrát viac ako v roku 2009. Táto voda Katalánsku pomohla vyrovnať sa s následkami extrémneho tepla a sucha. V minulosti región musel využívať mimoriadne riešenia, ako bol dovoz pitnej vody loďami.
Zrážok bolo v regióne tak málo, že najväčšia katalánska priehrada Sau bola naplnená len zo šiestich percent. Stredoveký kostol, ktorý bol zatopený pri budovaní nádrže v 60. rokoch, sa znovu ukázal nad hladinou. Úrady museli nasadiť rybárov, aby odstránili a usmrtili ryby, ktoré ostali mimo vody.
Dosah na poľnohospodárstvo
Ekonomické dopady sucha sú veľmi citeľné predovšetkým v poľnohospodárstve. Tohtoročná jar bola v Španielsku najteplejšia od začiatku meraní, a patrila tiež k najsuchším.
Vedci z katalánskeho Ústavu pre agropotravinársky výskum a technológie sa snažia pomáhať poľnohospodárom s adaptáciou na nové podmienky, vrátane toho, ako najlepšie využívať klesajúce zásoby vody.
„Naším cieľom je produkovať viac jedla s menšou spotrebou vody. Ak sa nám to nepodarí, tak budeme mať problém s výživou nášho obyvateľstva,“ uviedol Joan Girona, ktorý v ústave pôsobí.
Miesto broskýň sú mandle
Päťdesiatštyri ročný záhradkár Sergi Balué sa snaží prispôsobiť novým podmienkam zberom dažďovej vody do nádrží. Prvýkrát po 150 rokoch bolo totiž tento rok v apríli zakázané odoberať vodu z kanála d ’ Urgell, ktorý poľnohospodári používali pre závlahu polí a sadov. Balué tiež znovu zvažuje, čo pestovať.
„Predtým tu boli len broskyne,“ povedal v horúčave uprostred sadu s mandľami, ktoré sú, ako vysvetlil, voči suchu odolnejšie ako broskyne. „Hlavná myšlienka spočíva v tom, že aj s menšou spotrebou vody tu môžem mať niečo, čo budem môcť zbierať,“ dodal. „Som však z toho smutný, pretože na tomto území sme vždy pestovali broskyne, hrušky či jablká. To nie je to isté, čo mandle,“ dodal.