Priemerné náklady na prípravu pizze Margherita sa v decembri zvýšili o takmer 30 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, uviedla agentúra Bloomberg. Táto hodnota výrazne prevyšuje minulomesačnú mieru inflácie, ktorú spôsobil prudký rast cien energií a potravín a siahala až do výšky 12,3 percent. Tento nárast len dokazuje, že aj po 75 miliardách eur (81,6 miliardy dolárov), ktoré vláda vynaložila na pomoc Talianom pri platení účtov za plyn a elektrinu, sa dá urobiť len veľmi málo, keďže ostatné ceny neustále stúpajú.
Analýzu typického neapolského jedla odhaľuje nový mesačný index pizze Margherita agentúry Bloomberg. Cieľom prieskumu je poskytnúť prehľad o šoku Talianov z výšky životných nákladov prostredníctvom hodnotenia zložiek prípravy jedného z najznámejších a najjednoduchších jedál v krajine.
Na základe údajov z talianskeho Národného štatistického úradu a ministerstva financií sleduje index rastúce ceny základných surovín - múky, paradajok, syra mozzarella a olivového oleja. Zahrnutá je aj spotreba elektrickej energie potrebná na prípravu pizze v domácej elektrickej rúre.
Náklady na prípravu domácej pizze sa zvýšili oveľa rýchlejšie ako náklady na polotovarovú verziu. Cena tejto položky sa vzrástla len o 9,9 percent. Dôvodom sú s najväčšou pravdepodobnosťou úspory z rozsahu.
Okrem energií sa za rovnaké obdobie najstrmšie v indexe zvýšila cena mozzarelly, takmer o 27 percent, a cena múky zdražela o necelých 22 percent. Tieto a ďalšie ingrediencie sú pomerne bežnými položkami v nákupnom košíku typickej domácnosti, aj keď nie každý si nájde čas na prípravu domácej pizze.
Hoci sa vedú diskusie o tom, ktoré prísady sa na pravú taliansku pizzu smú použiť, pizza Margherita a ešte jednoduchšia verzia bez mozzarelly, známa ako Marinara, sú talianmi najviac oceňované druhy. Každopádne však pizza Hawaii, kde je hlavou ingredienciou ananás, zastáva medzi Talianmi posledné miesto na rebríčku obľúbenosti.