Nemecké pivovary za posledných desať rokov zvýšili produkciu nealkoholického piva o 109 percent. Kým v roku 2013 sa v krajine uvarilo 266,6 milióna litrov tohto nápoja, v roku 2023 už to bolo 556,3 milióna litrov. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis. Urobil tak pri príležitosti medzinárodného dňa piva, ktorý pripadá na piatok 2. augusta.
Produkcia nealkoholického piva v Nemecku vlani vzrástla aj v medziročnom porovnaní, a to o 17 percent z predvlaňajších 474,1 milióna litrov.
Štatistici tiež zaznamenali trend pri takzvaných miešaných nápojoch z piva. Aj tých sa vlani uvarilo viac ako pred desiatimi rokmi, ale rozdiel nie je taký výrazný. Od roku 2013 je tu nárast o 11 percent na 362,8 milióna litrov. Tento druh nápojov ale zaznamenal vrchol v roku 2020, keď sa ho vyrobilo 429,8 milióna litrov. Odvtedy jeho produkcia klesá.
Médiá aj štatistici si v posledných rokoch všímajú nižšiu spotrebu alkoholu medzi najmladšími generáciami. „Nástup značiek nealkoholického piva, ako aj alternatívy šnapsu s elegantnými etiketami a jablkové a hroznové šťavy naznačujú, že triezva generácia nemá záujem o askézu, ale o inú formu potešenia z pitia,“ napísal k tomu vo februári rakúsky denník Der Standard. „Piť menej a inak je pravdepodobne znakom generácie, ktorá už nevypije všetko,“ dodal.
V júli tradičné bavorské pivné mesto Mníchov otvorilo prvú nealkoholickú pivnú záhradku s názvom Die Null (Nula). Na návštevníkov popri nealkoholických pivách čakajú tiež sladové nápoje, kokteily, džúsy a rôzne limonády – všetko bez alkoholu. Organizátori k tomu sľubujú kultúrne programy s vystúpením skupín, speváckych zborov či sólových umelcov.