Napriek popularite medzi lekármi, výživovými odborníkmi aj influencermi probiotiká nemajú podľa gastroenterologičky Trishy Pasrichaovej dostatočné vedecké opodstatnenie. V článku pre The Washington Post upozornila, že tvrdenia o ich priaznivých účinkoch na trávenie a celkové zdravie sú často prehnané.
„Marketingové slogany o voľnopredajných probiotikách sa zväčša nezakladajú na dôkazoch,“ napísala a dodala, že v praxi len zriedka odporúča probiotiká pacientom, čo ich často prekvapí. „Ešte viac ich prekvapí, keď im poviem, že to vyplýva z oficiálnych odporúčaní: Americká gastroenterologická asociácia neodporúča probiotiká pre väčšinu tráviacich ochorení.“
T. Pasrichaová zdôrazňuje, že črevný mikrobióm je pre celkové zdravie kľúčový, no efektívnejším spôsobom jeho podpory je pestrá a na vlákninu bohatá strava. Výskumy ukazujú, že nízky príjem vlákniny môže viesť k trvalému úbytku niektorých prospešných baktérií v čreve, čím sa naruší rovnováha mikrobiómu.

Číslo jeden na každom tanieri. Vedci potvrdili, že tento všeliek znižuje aj riziko rakoviny
Odborníčka preto odporúča konzumovať rôznorodé rastlinné potraviny, orechy a fermentované produkty, ktoré poskytujú črevným baktériám potrebné živiny.
Medzi najlepšie zdroje vlákniny patria:
Strukoviny: fazuľa, šošovica, hrach
Orechy a semienka: chia semienka, ľanové semienka
Ovocie: maliny, čučoriedky, jablká, hrušky (so šupkou)
Zelenina: brokolica, ružičkový kel, zelený hrášok, zemiaky (so šupkou)
Obilniny: ovsené vločky, jačmeň, celozrnná ryža
Avokádo
Popcorn
Nejasnosti okolo probiotík
Podľa T. Pasrichaovej je výskum probiotík nespoľahlivý, pretože prebieha príliš veľa rôznych štúdií s odlišnými bakteriálnymi kmeňmi, dávkami a meraniami výsledkov, čo sťažuje vyvodzovanie jednoznačných záverov. „Probiotiká majú veľký potenciál, ale tento vedecký odbor je stále v ranných štádiách. Potrebujeme ďalšie dôkladné štúdie, ktoré nám umožnia personalizovať probiotickú liečbu.“

Žiadne predražené terapie. Na dosiahnutie dlhovekosti stačí dodržať pár jednoduchých zásad
Mnohé nejasnosti sú výsledkom marketingových kampaní a dezinformácií na sociálnych sieťach. Firmy často využívajú výsledky jednej štúdie o konkrétnom probiotickom kmeni na propagáciu svojho produktu, aj keď sa v skutočnosti zaoberajú odlišnými baktériami.
Vláknina ako najlepšia prevencia
Nutriční špecialisti dlhodobo zdôrazňujú význam vlákniny v prevencii chronických ochorení, najmä rakoviny hrubého čreva, ktorej výskyt medzi mladšími generáciami narastá. Odborníci tiež upozorňujú, že ľudia, ktorí sa nadmerne sústreďujú na príjem bielkovín, často zanedbávajú vlákninu, čím si môžu zhoršovať zdravie.
Podľa odporúčaní by ženy mali denne prijať 22 až 28 gramov vlákniny a muži 28 až 34 gramov. Priemerný Američan skonzumuje len 10 až 15 gramov vlákniny denne.
Nutričná špecialistka Federica Amatiová odporúča jednoduchý spôsob, ako si zostaviť vyvážené a sýte jedlo bohaté na vlákninu: polovicu taniera by mala tvoriť zelenina alebo iný rastlinný zdroj (napríklad šalát, brokolica alebo cuketa), štvrtinu chudé bielkoviny (losos, kuracie mäso, tofu) a zvyšnú štvrtinu komplexné sacharidy s vysokým obsahom vlákniny (hnedá ryža, jačmeň, sladké zemiaky).
Ďalšie dôležité správy
