Vedci začínajú uvažovať nad možnosťou, že ultraspracované potraviny nie sú pre zdravie škodlivé iba z dôvodu slabého nutričného obsahu. Problematický môže byť už samotný proces výroby, píše Economist.
Nový výskum môže čoskoro priniesť želané odpovede. Doktor Carlos Monteiro si ešte na prelome 21. storočia všimol, že hoci Brazílčania vo všeobecnosti kupovali menej cukru a oleja ako v minulosti, miera obezity v krajine rástla a spolu s ňou aj počet prípadov metabolických chorôb. Tento trend však korešpondoval s rastúcou popularitou balených pochutín a hotových jedál, ktoré obsahovali veľké množstvo cukru, tukov a iných prísad.
Od 90. rokov sa podiel ultraspracovaných potravín v strave po celom svete zvýšil. Dnes tvoria vyše polovicu denného kalorického príjmu Američanov i Britov. Vedci zistili, že tieto potraviny sú svojím spôsobom pre zdravie škodlivé. Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo ultraspracovaných potravín, vykázali v štúdiách vyššie riziko rozvoja viacerých zdravotných problémov vrátane obezity, cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení, rôznych druhov rakoviny a problémov s duševným zdravím. Negatívny vplyv týchto potravín by mohol vysvetľovať ich vyšší obsah tukov, cukru a soli.
Vedci z University College London ale nedávno analyzovali 37 štúdií týkajúcich sa ultraspracovaných produktov a zistili, že za ich škodlivosťou sa zrejme skrýva viac než len nutričný profil. Kevin Hall z amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) v roku 2019 uskutočnil štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 20 dospelých. Jedna skupina dva týždne konzumovala ultraspracované a druhá minimálne spracované potraviny. Po uplynutí tohto obdobia si diéty na rovnaký čas vymenili. Všetci respondenti mali prístup k rovnakému množstvu kalórií a makroživín.
Výsledky boli pozoruhodné. Ľudia na ultraspracovanej diéte prijali denne zhruba o 500 kalórií viac ako účastníci, ktorí jedli nespracované potraviny. Za dva týždne navyše pribrali v priemere kilogram váhy. Pri dodržiavaní zdravšieho typu diéty stratili podobné množstvo hmotnosti. Doktor Hall tvrdí, že hoci bola štúdia krátka a vykonaná v umelom prostredí, výsledky naznačujú, že nadmerné množstvo soli, cukru a tukov nemusí byť jedinou príčinou, prečo ultraspracované potraviny škodia zdraviu. Ak budúce štúdie odhalia, že ich škodlivosť spôsobujú iba niektoré prísady alebo metódy spracovania, výrobcovia potravín zrejme budú môcť ich zloženie ľahko zmeniť a prispôsobiť novým záverom.