Skupina slovenských potravinárov združených v Potravinárskej komore Slovenska získala finančnú podporu od Európskej agentúry na propagáciu na trhu EÚ.
Projekt Udržateľné európske jedlo a víno v celkovej hodnote 1,4 milióna eur získal podporu do výšky 80 percent oprávnených výdavkov projektu. Jeho hlavnou témou je propagácia potravín spĺňajúcich požiadavku udržateľnosti, podpora konkurencieschopnosti a spotreby potravinárskych výrobkov EÚ.
Na tlačovej besede komory o tom informoval prezident komory Daniel Poturnay.
Projekt je rozdelený do troch rokov a zameriava sa na propagáciu udržateľných potravín na trhoch Českej republiky, Poľska, Nemecka a Francúzska.
Aktivity projektu zahŕňajú účasť na medzinárodných výstavách, stretnutia s potenciálnymi obchodnými partnermi a koncovými zákazníkmi spojené propagačnými aktivitami v televízii, na sociálnych sieťach a v printových médiách.
„Požiadavka na udržateľnosť výrobkov sa neobmedzuje len na ohľaduplný prístup k životnému prostrediu. Rovnako dôležitá je pre nás aj ekonomická a sociálna udržateľnosť. Tieto výrobky predstavujú tradičné výrobné postupy so zastúpením ručnej výroby, rozvíjajú zamestnanosť na lokálnej úrovni a prispievajú k udržateľnému rozvoju regiónov,“ uviedol Poturnay.
„Európska únia poskytuje slovenským potravinárom široké možnosti podpory pre rozvoj ich podnikania a propagáciu ich výrobkov, ktoré sa neobmedzujú iba na podporu v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Prvok udržateľnosti je dôležitý naprieč politikami EÚ a tento projekt môže byť príkladom a posmelením aj pre ďalších slovenských výrobcov, ktorí dostupné zdroje zatiaľ nevyužívajú v dostatočnom rozsahu,“ doplnil.