Aj keď sa už zimy v strednej Európe radia k pomerne slabým, imunitný systém človeka je stále vystavený záťaži. Chrípka, prechladnutie a ďalšie vírusy sa šíria; istú rolu hrá aj nedostatok slnečného svetla. Odborníčka na výživu Uma Naidoová z Harvardovej univerzity na webe CNBC píše, že mnohí siahajú po výživových doplnkoch alebo jedlách poskytujúcich okamžitý pocit komfortu. „Ako nutričná psychiatrička viem, že tieto možnosti nemusia byť najlepšie pre udržanie fyzickej a mentálnej kondície počas chladných mesiacov.“

Približne 70 percent imunitného systému sa nachádza v črevách a stav črevného mikrobiómu má priamy vplyv na mozog a psychickú pohodu, hovorí. „Práve preto je dôležité venovať v tomto období zvýšenú pozornosť zdraviu tráviaceho traktu – je to základ môjho vlastného prístupu k udržaniu energie, dobrej nálady a silnej imunity.“

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Bežne dostupná potravina pomáha zlepšiť funkcie mozgu, zistila štúdia Harvardskej univerzity

U. Naidoová odporúča päť potravín, na ktoré sa aj sama spolieha počas zimy:

1. Citrusové plody

Citróny, limetky, pomaranče, grapefruity a ďalšie citrusové plody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant a podporuje črevá, mozog aj imunitný systém.

2. Listová zelenina

Listová zelenina je neoddeliteľnou súčasťou. Počas zimy ju treba pridávať do teplých jedál, napríklad špenát do toskánskej fazuľovej polievky. Z baby špenátu a kelu sa dajú pripraviť chrumkavé čipsy ako popoludňajší snack. Tieto druhy zeleniny sú bohaté na kyselinu listovú, ktorá pomáha regulovať neurotransmitery v mozgu a znižuje riziko depresívnych symptómov. Okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravý mikrobióm a posilňuje imunitu.

Healthy,Balanced,Dieting,Concept.,Selection,Of,Rich,Fiber,Sources,Vegan
Neprehliadnite

Číslo jeden na každom tanieri. Vedci potvrdili, že tento všeliek znižuje aj riziko rakoviny

3. Kvalitné bielkoviny

Potraviny bohaté na bielkoviny, ako sú divo žijúci losos, organické tofu, hovädzie mäso z pastvy, vajcia z voľného chovu a hydina, obsahujú významné množstvo vitamínov skupiny B. Tieto vitamíny sú kľúčové pre nervový systém a ich dostatočný príjem počas zimy môže prispieť k lepšej nálade a vyššej vitalite.

4. Fermentované potraviny

Kyslá kapusta, kimči, miso, biely jogurt a kefír patria medzi prírodné zdroje prospešných baktérií. Fermentované potraviny by mali byť súčasťou jedálnička počas celého zimného obdobia, pretože prospievajú črevnému mikrobiómu a zároveň ponúkajú bohaté chute.

5. Zahrievajúce koreniny

Počas chladných mesiacov sa treba sústrediť na zahrievajúce koreniny, ako sú kurkuma, čierne korenie, škorica, zázvor, šafran a kajenské korenie. Sú bohaté na mikroživiny a antioxidanty a môžu pomôcť znížiť chronický zápal, ktorý súvisí so zhoršenou imunitou a nízkou náladou.

Ďalšie dôležité správy

AKO DLHŠIE ŽIŤ
Udržanie zdravej
hladiny železa
v krvi môže
predĺžiť život.
Neprehliadnite

Starnutie sa prudko zrýchľuje v 44. a 60. roku. V oboch kritických fázach sa tomu dá zabrániť