Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR sa nestotožňuje s medializovanými tvrdeniami iniciatívy My sme les, že na Slovensku sme tento rok prišli o možno 20 percent medvedej populácie.

ŠOP SR na vysvetlenie uviedla, že populácia medveďa hnedého na Slovensku v posledných rokoch vykazuje výrazný vzostup, čo sa prejavuje častejším výskytom týchto šeliem v blízkosti ľudských sídiel a narastajúcim počtom útokov na ľudí. „Toto zistenie potvrdzujú aj zvýšené hlásenia o kolíziách s medveďmi a narastajúce škody na včelstvách, ovocných drevinách a hospodárskych zvieratách,“ uviedli štátni ochranári. Dodali, že ŠOP SR reaguje na túto situáciu budovaním Zásahových tímov pre medveďa hnedého, ktoré vykonávajú pravidelné hliadky a používajú averzné techniky na obnovu prirodzenej plachosti medveďov, ako je plašenie zvukom, svetlom či gumovými projektilmi. Okrem toho sa v strategických lokalitách osádzajú statické zariadenia ako elektrické ohradníky a plašičky na minimalizáciu konfliktov medzi medveďmi a ľuďmi.

„V prípade, že problémové jedince predstavujú ohrozenie pre život, zdravie alebo majetok, zásahové tímy po dôkladnej identifikácii pristupujú k ich eliminácii,“ uviedla ŠOP SR s tým, že každý zásah je zdokumentovaný v súlade s národnou i európskou legislatívou. Ako vysvetlili štátni ochranári, cieľom opatrení je dosiahnuť udržateľné spolunažívanie medzi človekom a medveďom hnedým na území Slovenska. „Vzhľadom k tomu, že v predchádzajúcich rokoch nebola výrazná snaha riešiť prienik problémových jedincov do intravilánu, v týchto prípadoch sanujeme problémy z minulosti,“ objasnila ŠOP SR, pričom apeluje na verejnosť, aby si overovala informácie zo spoľahlivých zdrojov a nezakladala názory na nepravdivých alebo skreslených informáciách. Hlavným cieľom opatrení je ochrana prírody a zabezpečenie bezpečnosti všetkých občanov.

Ďalšie dôležité správy

Na ostrove dnes chovajú len približne 2200 kusov hovädzieho dobytka, ktoré sú určené na stejky. Mäso sa tak distribuuje len do tých najluxusnejších stejkhousov v krajine. Mäso má dokonalé mramorovanie a znalci ešte intenzívnejšie vnímajú dokonalú chuť umami. Niektorí tvrdia, že vďaka vysokému obsahu kyseliny olejovej v olivách, ktorá sa všeobecne považuje za jeden zo zdravších zdrojov tukov, je aj mäso zdravšie ako z bežne chovaného dobytka.
Neprehliadnite

Tatranská koliba mala ponúkať menu z medveďa, mäso údajne získala priamo z TANAP-u