Výskumníci z Fakulty potravinových vied a rybolovu na Západopomorskej technickej univerzite v Poľsku vyrábajú zmrzlinu z kobylieho mlieka, ktorá je plná živín a zároveň krémová a lahodná.
V kravskom mlieku sa nachádza kazeín, ktorý chráni svaly, a vo všeobecnosti má viac proteínu než kobylie mlieko. To zas obsahuje srvátkový proteín, ktorý je lepší na budovanie svalov, ako aj laktoferín na podporu imunitného systému, ktorý možno nájsť aj v materskom mlieku. Okrem toho sa v kobyľom mlieku nachádza aj lyzozým – antimikrobiálny enzým, ktorý pomáha bojovať proti chorobám.
Kobylie mlieko je navyše ľahšie stráviteľné a zložením sa podobá materskému mlieku. Chovateľ Frank Shellard z farmy Combe Hay Mare’s Milk tvrdí, že dôvodom je fyziológia: „Kone a ľudia majú iba jeden žalúdok. Kozy, ovce a kravy majú štyri. Ich mlieko preto obsahuje odlišné enzýmy.“ Kobylie mlieko dokáže zmierniť ekzémy a znesú ho aj ľudia, ktorým robí pitie kravského mlieka problém.
Shellard má na farme 15 kobýl. Po narodení ostávajú žriebätá s matkou 12 týždňov a potom sa každý deň na deväť hodín presunú do vedľajšieho výbehu. „Mlieko získavame v tomto čase, po zvyšok dňa ho dostávajú žriebätá,“ vysvetľuje Shellard. Kobyly dojí približne osem mesiacov, potom majú mesiac prestávku a znovu sa pripustia.
Záujem o kobylie mlieko stúpa, pretože je zdravé pre črevný mikrobióm. Shellard dostal ponuku predávať ho v Soho Farmhouse, ktorého hosťami boli už aj Beckhamovci, Meghan Markle a Tom Cruise.