Na vstup do podnikania v oblasti gastronómie v Rakúsku v budúcnosti nebude postačovať akýkoľvek akademický titul. Rozhodol o tom rakúsky ústavný súd, ktorý spochybnil platnosť súčasnej právnej úpravy.
Nutnosť odborných znalostí
Ústavný súd v rozhodnutí z konca februára, ktoré bolo zverejnené v piatok, označil možnosť otvoriť si reštauráciu každému, kto má vysokoškolské vzdelanie, za porušenie zásady rovnosti, keďže vo všetkých ostatných prípadoch sa požaduje preukázanie príslušných odborných znalostí.
Prípad sa týkal spoločnosti, ktorá spočiatku prevádzkovala voľnú živnosť v oblasti pohostinstva, na ktorú sa nevyžadoval žiadny osobitný doklad o kvalifikácii. Pri maximálne ôsmich stoloch sa môžu predávať len „jednoduché jedlá“, nealkoholické nápoje a pivo, čo zahŕňa napríklad stánok s klobásami.
V júni 2022 však chcel konateľ spoločnosti rozšíriť podnikanie na „kaviarenskú reštauráciu“ a svoj projekt zaregistroval na miestnom úrade vo Viedni. Ako dôkaz kvalifikácie uviedol svoje osvedčenia z obchodnej administratívy a obchodného práva, hoci tie nedokazovali, že úspešne ukončil štúdium. Správny orgán to preto nepovažoval za dôkaz o kvalifikácii a žiadosť zamietol. So svojím odvolaním na správnom súde vo Viedni konateľ neuspel.
Prípad na ústavnom súde
Jeho prípad nakoniec skončil na ústavnom súde. V rámci svojho preskúmania platnej vyhlášky vyjadril pochybnosti o tom, či vysokoškolský diplom môže skutočne preukázať odbornú spôsobilosť na podnikanie v oblasti verejného stravovania. Osvedčenie o kvalifikácii by malo slúžiť na zabezpečenie určitého štandardu služieb z hľadiska ochrany spotrebiteľa, konštatoval súd.
Z hľadiska ochrany spotrebiteľa je vo verejnom záujme zabezpečiť určitý štandard odborných služieb prostredníctvom dôkladnej odbornej prípravy a dostatočných praktických skúseností, uvádza sa ďalej v rozhodnutí. Tieto obavy sa „nepodarilo rozptýliť“, uzavrel súd.