V roku 2024 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 32 916 zamestnancov. Oproti roku 2023 sa ich počet zvýšil o 2,7 percenta, uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Spresnila, že najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v roku 2024 zaznamenala výroba, spracovanie a konzervovanie mäsa a mäsových výrobkov (o 19,6 percenta) a výroba ostatných potravinárskych výrobkov (o deväť percent).

Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo aj vo výrobe hotových krmív (o 7,8 percenta), mlynských výrobkov (o 6,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 5,3 percenta), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrokov (o 5,1 percenta), vo výrobe pekárskych, vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,9 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 4,8 percenta), úpravy a spracovania mlieka (o 3,7 percenta), vo výrobe mäsových výrobkov, vrátane hydinových (o 1,2 percenta), cestovín (o 0,8 percenta) a piva a sladu (o 0,7 percenta).

Najvýraznejšie medziročné zníženie počtu zamestnancov v roku 2024 nastalo podľa Holéciovej vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 15,7 percenta). Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov zaznamenala výroba destilovaných alkoholických nápojov, a to o 10,6 percenta.

Holéciová dodala, že priemerný počet zamestnancov sa vlani znížil aj vo výrobe hroznového vína (o 6,7 percenta), rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o šesť percent) a kakaa, čokolády a cukroviniek (o 0,5 percenta).

Ďalšie dôležité správy

Singapore,-,June,11,,2017:,Variety,Brand,Of,Eggs,Pack
Neprehliadnite

Slovenských vajec bude pred Veľkou nocou dostatok, zákazníci si ale priplatia