Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši realizuje v tomto roku ďalšiu významnú investíciu. V sladovni, ktorá funguje 40 rokov, investuje do modernizácie strojov a zariadení 862-tisíc eur.

Rekonštrukcia má byť ukončená do konca augusta. Výroba sa tak stane ekologickejšia, efektívnejšia a mnohé procesy sa pre zamestnancov zjednodušia.

Podľa manažéra závodu vo Veľkom Šariši Grzegorza Komoru sa zamerali na finálnu fázu výroby sladu a zmodernizovali stroje a zariadenia, ktoré využívajú pri klíčení a sušení jačmeňa.

„Umožní nám to flexibilnejšie reagovať na dopyt po slade pri zachovaní požadovanej kvality. Hovoríme predovšetkým o automatizácii pivovaru, ale i o prispôsobení pivovaru k zeleným energiám,“ povedal Komora.

Tohtoročná výmena strojov a zariadení v sladovni nadväzuje na minuloročnú investíciu, v rámci ktorej došlo k výmene triedičky jačmeňa za 550-tisíc eur a ďalších 300-tisíc eur si vyžiadali obracače zeleného sladu. Tieto kroky okrem zefektívnenia výroby znamenali aj zníženie dopadu na životné prostredie a významné úspory, čo sa týka energie a emisií.

Pomôžu zamestnancom

Zamestnancom nové technológie pomôžu, no nebudú mať negatívny dopad na zamestnanosť. Na jednej zmene pracuje v sladovni 16 operátorov.

„Väčšina z nich pracuje v sladovni už dlhé roky. Napríklad naše ženy už majú odpracovaných 35 rokov, jedna aj 40. Vďaka investícii ľudia nemusia chodiť na siedme alebo ôsme poschodie a kontrolovať procesy. Vedia to skontrolovať v počítači,“ povedala procesná technologička sladovne Pivovaru Šariš Gabriela Galajdová.

„V Európe nie je veľa pivovarov, ktoré majú aj vlastnú sladovňu, takže v tomto sme dosť špecifickí. Jačmenný slad je základnou surovinou pre výrobu piva. Ďalšou dôležitou súčasťou je základná surovina pre slad a to je jačmeň dvojradový, sladovníckej kvality. Snažíme sa ho nakupovať už dlhé roky od slovenských dodávateľov a sme veľmi radi, že sa nám darí zvyšovať objemy nakúpeného jačmeňa smerom na východ. Čiže snažíme sa ho brať od lokálnych dodávateľov z tohto regiónu,“ priblížil sládok závodu Jaroslav Klein.

Tento rok podľa neho nakúpia okolo 25-tisíc ton jačmeňa, ktorý poslúži na výrobu zhruba 19-tisíc ton sladu.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko zamestnáva 550 ľudí. V Pivovare Šariš vo Veľkom Šariši ich pracuje približne 170. Spoločnosť patrí pod jednotku Asahi Europe & International Group, pod ktorú spadá 19 pivovarov v ôsmich európskych krajinách, a ktorá patrí pod japonskú spoločnosť Asahi.

V ramci Food festivalu na brastislavskom hrade vycapny Marek Schulz predviedol, ako sa spravne capuje pivo.
Neprehliadnite

Slovenské pivo v kríze. Veľkým firmám lockdowny osekali zisky, malé sú v hlbokej strate