Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši výrazne znížil za uplynulých desať rokov spotrebu vody. Zo 4,21 hektolitra sa vlani dostal na priemerných 2,73 hektolitra na hektoliter piva. Pokrok dosahuje v spomenutej úspore vody, energií či nulovom skládkovaní. Za pivovar o tom pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia informoval Martin Erdöfy.

„V rámci modernizácie vyberáme nové a vhodné technológie, do ktorých systematicky investujeme. Vďaka tomu v Pivovare Šariš znižujeme spotrebu vody či energií, správame sa tiež udržateľne pri nákupe surovín, plánovaní a doprave aj pri premýšľaní o obaloch a odpadoch,“ priblížil manažér závodu Pivovar Šariš Grzegorz Komora.

Spotrebou 2,73 hektolitra vody na hektoliter piva pivovar o tri roky skôr predbehol cieľ spoločnosti, ktorým bolo dostať sa na túto úroveň do roku 2025. Pri výrobe jedného veľkého piva sa tak spotrebuje približne 1,36 litra vody.

Pivovar tiež maximálne zefektívnil spotrebu energií a zároveň sa zameriava na postupné nahradzovanie využívaných zdrojov energie za ekologicky prijateľnejšie.

„V priebehu posledných desať rokov sa Pivovaru Šariš podarilo objem spotrebovanej tepelnej a elektrickej energie znížiť o takmer 55 percent. Medzi ďalšie konkrétne kroky patrí rekuperácia. Pivovar sa tiež intenzívne zameriava na znižovanie tepelných strát budov. Obmenou tiež prešli svietidlá vo výrobe aj kanceláriách za úsporné LED svietidlá,“ priblížil Erdöfy.

Pivovaru sa tento rok podarilo dosiahnuť nulové skládkovanie. Po novom energeticky zhodnocuje aj také druhy odpadov, pre ktoré neexistuje v blízkom okolí žiadne zariadenie na ich recykláciu, a ktoré predtým končili na skládke v režime skládkovaných odpadov.

„Na skládky putovalo vlani 0,2 percenta odpadov z jeho výroby, v roku 2023 na ne nezamieri už nič,“ dodal Erdöfy.

Ďalšie dôležité správy

Pivovar Saris
Neprehliadnite

Pivovar Šariš končí so skládkovaním, všetok svoj odpad dokáže zúročiť