Jedným z veľkých trendov roka 2024 bude dlhovekosť. Vie to aj americký doktor Michael Greger, ktorý zo všetkého najviac odporúča stravu inšpirovanú takzvanými „modrými zónami“. Ide o päť geografických oblastí s najnižšou mierou chronických ochorení a najvyššou predpokladanou dĺžkou života.

Strava tamojších obyvateľov je prevažne rastlinného charakteru a obsahuje striedme porcie rýb, mlieka a vajec a iba minimum mäsa – 60 a menej gramov päťkrát do mesiaca.

Greger vybral pre Telegraph päť surovín, ktoré podľa neho prispievajú k dlhému a zdravému životu.

Sladké zemiaky z Okinavy

V Okinave žije až 68 storočných ľudí na 100-tisíc obyvateľov, čo je zhruba trikrát viac než v Spojenom kráľovstve. Vedci sú do veľkej miery presvedčení, že tajomstvo ich dlhého života sa ukrýva v strave, ktorá je bohatá na škrobové uhľohydráty. Miestni obyvatelia jedia veľa fialových sladkých zemiakov nazývaných beni imo.

Sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky. Aj oranžová odroda je skvelou náhradou, pretože je plná komplexných uhľohydrátov, vlákniny a zdraviu prospešných živín, akým je beta-karotén dôležitý pre imunitu a zdravú pokožku a oči.

Tekvica z polostrova Nicoya

Obyvatelia kostarickej Nicoye si radi pochutnávajú na tekviciach ayote alebo calabaza, ktoré jedia spolu s kukuricou a fazuľou. Tekvica je skvelým zdrojom komplexných uhľohydrátov, ako aj vitamínu A, horčíka a draslíka. Kukurica je ďalším zdrojom komplexných uhľohydrátov, no i vitamínov C, B1 a B9. Fazuľa je zas bohatá na proteíny a vlákninu.

Pecorino syr zo Sardínie

Syr pecorino sa štruktúrou podobá parmezánu, ale je vyrobený z ovčieho mlieka namiesto kravského. Chuťovo je kyslejší a slanší než jeho známy príbuzný. Zatiaľ čo sa obyvatelia modrých zón snažia konzumáciu mliečnych výrobkov obmedziť, pecorino je zdrojom konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá prispieva k znižovaniu zápalu a podporuje zdravia srdca.

Fazuľa z Ikarie

Ostrov Ikaria je známy ako miesto, kde „ľudia zabúdajú umierať". Pilierom ich jedálnička je fazuľa, ktorú používajú ako náhradu mäsa a zdroj chudého proteínu. Okrem toho je plná mikroživín a antioxidantov.

Mandle z Loma Lundy

Možno najväčším prekvapením zo všetkých modrých zón je Loma Linda v americkej Kalifornii, keďže priemerná dĺžka života sa v Spojených štátoch znížila na 76,4 roka, čo je najviac za posledných takmer dvadsať rokov.

Loma Linda tomuto trendu odolala a miestni tu žijú v priemere o desať rokov dlhšie. Jednou z potravín, na ktoré nedajú dopustiť, sú mandle. Tie sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu E, proteínu a vlákniny. Ich konzumácia prispieva k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi či znižovaniu cholesterolu.

Ďalšie dôležité správy

Pomôžte plaeti vitamínom C:
Neprehliadnite

Aj experti na dlhovekosť bojujú so starnutím. Jednou z ich zbraní sú aj doplnky výživy