Vyše tisíc Britov si denne od lekárov vypočuje zdrvujúcu správu, že má rakovinu. Až štyrom z desiatich diagnóz je možné predísť zmenou celkového životného štýlu, no najmä zdravším stravovaním.
Štúdie odhalili, že kombinácia ingrediencií zahrnutá v stredomorskej strave znižuje riziko vzniku rakoviny žalúdka, čriev, prsníka, prostaty a pľúc. Telegraph vybral šesť najprospešnejších skupín potravín a uviedol aj minimálne množstvo, ktoré experti odporúčajú konzumovať.
Ovocie a zelenina
- päť porcií denne
Primárne rastlinná strava ponúka dostatočné množstvo vlákniny, ktorá môže znížiť riziko vzniku rakoviny čriev, pretože pomáha udržiavať zdravie mikrobiómu a znižuje expozíciu potenciálne škodlivým chemikáliám.
„Zdravá strava plná ovocia a zeleniny môže navyše nepriamo znížiť riziko vzniku rakoviny tým, že nám pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť,“ poznamenala doktorka Fiona Malcomsonová z Univerzity v Newcastli.
Strukoviny
- tri porcie týždenne
Cícer, šošovica a fazuľa sú základom stredomorskej stravy. Okrem proteínu obsahujú veľa vlákniny, ktorá zvyšuje hladiny mastnej kyseliny butyrát v čreve, čo znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov.
Orechy
- tri porcie týždenne
Orechy obsahujú veľa antioxidantov, ktoré podľa vedcov môžu znižovať riziko vzniku rakoviny, keďže redukujú oxidačný stres a poškodenie DNA. Doktorka Malcomsonová nimi odporúča nahradiť napríklad čipsy, tyčinky či iné slané dobroty.
Celozrnné potraviny
- tri porcie denne
Celozrnné potraviny ako farro, pohánka a jačmeň sú skvelým zdrojom vlákniny a pomáhajú regulovať hladiny cukru v krvi. Okrem toho zlepšujú citlivosť na inzulín, pričom existujú dôkazy, že inzulínová rezistencia môže mať súvis so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.
Ryby
- tri porcie týždenne
Ryby sú bohaté na zdraviu prospešné minerály, akým je selén, ktorý priaznivo vplýva na biologické procesy spájané so vznikom rakoviny vrátane rastu buniek či zápalov. Výživoví experti odporúčajú do jedálnička zaradiť najmä čerstvé ryby, no rátajú sa aj tie v konzervách. Napríklad taký tuniak v oleji či vo vlastnej šťave je skvelou náhradou červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov v šalátoch a bagetách.
Olivový olej
- štyri lyžice denne
Štúdie naznačujú, že protirakovinové účinky olivového oleja pramenia z jeho vysokého obsahu antioxidantov, ktoré znižujú poškodenie DNA.