Disfrutar tento rok získal titul najlepšej reštaurácie sveta. Tento mimoriadne kreatívny podnik vedie tím šéfkuchárov zložený z Oriola Castra, Mateua Casañasa a Eduarda Xatrucha, ktorí kedysi varili v prelomovej reštaurácii El Bulli.

V menu Disfrutaru sa nachádzajú mnohé idiosynkratické jedlá vrátane pokrmu s názvom „Strach: Kreveta“. Skladá sa z morských plodov obklopených suchým ľadom. Aby sa klienti ku krevete dostali, musia rukou siahnuť do akéhosi neznáma, ktoré vytvára „hmla“ z ľadu. Súčasťou menu sú aj sendviče plnené mrazenou gazpacho zmrzlinou či ikonické panchino – vyprážaná šiška s kaviárovou náplňou.

Rebríček najlepších reštaurácií sveta každý rok zostavuje organizácia World’s 50 Best. Tri z prvých piatich miest získali podniky v Španielsku, dodáva agentúra Bloomberg. Okrem prvého Disfrutaru sú to ešte Asador Etxebarri v Axpe na druhom mieste a Diverxo v Madride na štvrtom. Celkovo sa v top 50 umiestnilo päť španielskych reštaurácií.

Minuloročný víťaz, inovatívna peruánska reštaurácia Central v Lime, bola presunutá do kategórie „najlepších z najlepších“. Autori rebríčka ju vytvorili v roku 2019, aby sa top 50 obmieňala.

Tu je zoznam prvých desiatich najlepších reštaurácií sveta podľa World’s 50 Best. Minuloročné umiestnenie je uvedené v zátvorke:

  1. Disfrutar – Barcelona, Španielsko (2)

  2. Asador Etxebarri – Axpe, Španielsko (4)

  3. Table by Bruno Verjus – Paríž, Francúzsko (10)

  4. Diverxo – Madrid, Španielsko (3)

  5. Maido – Lima, Peru (6)

  6. Atomix – New York, USA (8)

  7. Quintonil – Mexico City, Mexiko (9)

  8. Alchemist – Kodaň, Dánsko (5)

  9. Gaggan – Bangkok, Thajsko (17)

  10. Don Julio – Buenos Aires, Argentína (19)

Ďalšie dôležité správy

José Andrés
Neprehliadnite

Byť iný sa mu vyplatilo. Neotváram reštaurácie, rozprávam príbehy, tvrdí známy šéfkuchár