Francúzsky koncern LVMH je najväčším predajcom luxusného tovaru na svete. Jeho riaditeľom je Bernard Arnault, ktorý sa pýši titulom najbohatšieho Európana. Koncern nedávno dokončil prevzatie slávnej parížskej reštaurácie Chez l'Ami Louis, čo pritiahlo pozornosť mnohých milovníkov dobrého jedla.

Jedným z nich je aj Alan Spedding, ktorý je autorom gastronomického blogu Cumbriafoodie. Svoju návštevu Chez l'Ami Louis so storočnou tradíciou opísal v príspevku „Kulinárska zlodejina“ a prirovnal ju k poriadnemu kopancu do brucha. Tak sa totiž cítil, keď mu jeden z čašníkov priniesol účet, podľa ktorého mali s kolegom za predjedlo, dva hlavné chody a nápoje zaplatiť dokopy 247 eur.

Reštaurácia má len 12 stolov a rezervácie je nutné uskutočniť niekoľko týždňov vopred. Klientela pochádza prevažne z Veľkej Británie a Spojených štátov. V minulosti podnik navštívili aj bývalý americký prezident Bill Clinton, bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac a filmový režisér Francis Ford Coppola.

Okrem malého priestoru zaskočil Speddinga aj neosobný prístup čašníkov. „Úprimne môžem povedať, že už po minúte som vedel, že sa mi v bistre nepáči. Od začiatku som vnímal zlú atmosféru a veľmi slabú starostlivosť o zákazníka,“ napísal v blogovom príspevku.

Menu mu čašník doniesol bez toho, aby sa ho opýtal, či si s kolegom nedajú niečo na pitie. Prvé jedlo, ktoré Speddingovi udrelo do očí, bola špargľa za 64 eur. Jedna porcia obsahovala štyri stonky – jeden kus by ho teda vyšiel na 16 eur. Bloger sa preto radšej rozhodol pre Foie Gras za 62 eur, ku ktorému si dal pohár bieleho vína Sauternes za 25 eur. Predjedlo bolo podľa neho viac než sklamaním. „Bolo príliš studené, suché a jedlo sa naozaj ťažko,“ dodal. Ak by ho chcel zapiť pohárom perlivej vody, k účtu by si prirátal ďalších 16 eur.

Po predjedle prišiel na rad hlavný chod. Spedding chcel pôvodne vyskúšať „najlepšie pečené kura vo Francúzsku“, no cena 96 eur ho odradila. S kolegom si preto objednali konfitované kačacie stehno za 51 eur a pečeného holuba s hráškom za 56 eur. Ani tie blogera neohúrili. „Absolútna katastrofa,“ zhodnotil porciu „suchého holuba“ bez omáčky a so surovým hráškom.

Dezerty sa s kolegom rozhodli vynechať, pričom ich cena sa pohybuje na úrovni od 25 do 30 eur. Bistro myslí aj na vegetariánov, ktorí si môžu pochutiť na šaláte za 30 eur. „Už nikdy sa sem nevrátim,“ dodal na záver Spedding.

Ďalšie dôležité správy

Interiér Disfrutaru
Neprehliadnite

Najlepšiu reštauráciu na svete má Barcelona. Hostia musia občas prejaviť aj dávku odvahy