Americký kardiochirurg Jeremy London videl počas operácií mnohokrát, čo všetko môže narušiť riadne fungovanie srdca, najdôležitejšieho orgánu v ľudskom tele. Poškodenia podľa neho nevznikajú zo dňa na deň, ale sú výsledkom chronického procesu, ktorý často pramení z nezdravých návykov.
Pre portál yahoo.com prezradil J. London šesť vecí, ktorým sa vyhýba, aby si udržal zdravé srdce:
1. Ústna voda na báze alkoholu
Ústne vody s alkoholom môžu prekvapivo zvyšovať krvný tlak. Dôvodom je, že v ústach existujú dobré baktérie, ktoré pomáhajú telu produkovať oxid dusnatý, ktorý dilatuje krvné cievy a udržiava krvný tlak pod kontrolou. Ústna voda s alkoholom zabíja aj tieto prospešné baktérie, čím narúša riadny proces.
2. Fajčenie
Fajčenie vrátane e-cigariet poškodzuje výstelku krvných ciev, čo zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice. Nikotín spôsobuje zúženie ciev a zvyšuje krvný tlak. Doktor varuje, že fajčenie je „najhoršia vec“, ktorú človek môže pre svoje telo urobiť, najmä ak už má predispozíciu k ateroskleróze.
3. Alkohol
Alkohol je toxický pre každú bunku v tele. J. London varuje, že sa môže stať „novým fajčením“. Podľa WHO neexistuje bezpečná úroveň konzumácie alkoholu. Hoci niektoré štúdie tvrdia, že mierna konzumácia môže mať na srdce pozitívny vplyv, odborník s tým nesúhlasí a radí sa alkoholu vyhnúť úplne.
V týchto krajinách sa ľudia tešia najdlhšiemu životu v zdraví. Slovensko sa nemá čím chváliť
4. Sladené nápoje
J. London označuje sladené nápoje za „tekutú smrť“. Sú spojené s rizikom kardiovaskulárnych ochorení, a to nezávisle od úrovne fyzickej aktivity. Hoci diétne nápoje môžu byť menej škodlivé, najlepšou voľbou je podľa neho voda alebo čaj.
5. Potraviny z rafinovanej múky
Hoci kardiochirurg nie je proti chlebu a cestovinám, preferuje, aby boli z celozrnných produktov. Rafinovaná biela múka neobsahuje vlákninu a dôležité vitamíny, ktoré sa nachádzajú v celozrnných výrobkoch. Vláknina v celozrnných produktoch pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu a znižovať riziko srdcových chorôb.
6. Ultraspracované potraviny
Potraviny ako sušienky, chipsy či slané snacky obsahujú veľa pridaného cukru, soli a nezdravých tukov. Výskum ukazuje, že vyššia spotreba ultraspracovaných potravín je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a úmrtnosti. J. London radí vyhýbať sa týmto potravinám a zamerať sa na jednozložkové, plnohodnotné potraviny ako ovocie, zelenina a chudé mäso.