Svetové ceny kakaa dosiahli nový rekord, keď cena za tonu vo štvrtok na komoditnej burze v New Yorku vystúpila na doteraz nevídaných 5 874 dolárov. Kľúčová surovina pre výrobu čokolády tak od začiatku minulého roka zdražela na zhruba dvojnásobok. Na vine je suché počasie, ktoré poškodilo úrodu v západnej Afrike.

Nárast spotrebiteľských cien

Jeden z najväčších svetových producentov čokolády Hershey vo štvrtok varoval, že súčasné ceny kakaa mu tento rok budú obmedzovať rast zisku. Generálna riaditeľka spoločnosti Michele Bucková tiež nevylúčila zvýšenie cien pre zákazníkov: „Vzhľadom na to, kde sa ceny kakaa nachádzajú, budeme využívať všetky nám dostupné nástroje, vrátane cien, ako spôsob riadenia podniku“.

Jej komentár prišiel v čase, keď spoločnosť Hershey oznámila finančné výsledky za posledný vlaňajší kvartál. Z údajov vyplynulo, že tržby klesli o 6,6 percenta, keďže spotrebitelia, ktorých zasiahla inflácia, obmedzili výdavky za cukrovinky.

Americká spoločnosť Mondelez označila minulý mesiac rastúce náklady na suroviny za jeden z problémov, ktorým bude v budúcom roku čeliť. Finančný riaditeľ Luca Zaramella uviedol, že firma zaznamenala „výrazný nárast cien kakaa aj cukru“.

Napríklad v britských supermarketoch sa celková inflácia pri potravinách a nápojoch v novembri zmiernila na 8,3 percenta, nárast cien čokolády bol ale výrazne vyšší a predstavoval 15,3 percenta. Britská spotrebiteľská skupina Which? v decembri uviedla, že cena niektorých čokolád stúpla za rok najmenej o 50 percent.

Počasie zvyšuje ceny

Ceny kakaa sa zvýšili v dôsledku zlej úrody v západnej Afrike, odkiaľ pochádza väčšina svetovej ponuky. Klimatický jav El Niño spôsobuje suchšie počasie v Ghane a na Pobreží Slonoviny, ktoré sú dvoma najväčšími svetovými producentmi kakaových bôbov. Dopad na úrodu môžu mať aj vyššie teploty a zmeny v rozložení zrážok spôsobené zmenou klímy.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Kakao na burze v Londýne sa obchoduje s najvyšším nárastom za viac ako tri desaťročia